“Onaj pristojni” na programu Kina Pobjeda

179

onaj pristojniFilm je satkan od privatnih dnevničkih zapisa, pisama i fotografija Heinricha Himmlera i njegove obitelji, ljubavnice, prijatelja, te od manje poznatih ili nikad prikazanih restauriranih arhivskih snimki. Projekciji će prethoditi nastup zbora Opere „Zajca“, a redateljica će se publici obratiti u video poruci.

Dokumentarac „Onaj pristojni“ hrvatska je publika imala prilike vidjeti jedino na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Njegova je važnost međutim velika: osim što donosi dosad manje poznate ili nepoznate intimne detalje o arhitektu koncepta holokausta, zapovjedniku SS-a i Gestapoa, i ministru unutarnjih poslova u Hitlerovoj vladi Heinrichu Himmleru, film pridonosi boljem razumijevanju poznate teze Hanne Arendt o banalnosti zla.

Redateljica Vanessa Lapa, Belgijanka s izraelskom adresom, došla je u posjed stotina privatnih Himmlerovih pisama, dnevničkih zapisa i fotografija. Riječ je o materijalu koji su američki vojnici zaplijenili iz Himmlerove obiteljske kuće 1945., dva tjedna prije nego li će Himmler počiniti samoubojstvo. Dio je tih materijala nestao, da bi se 40 godina kasnije pojavio u Tel Avivu, pod jednim krevetom.

Kad je došla u posjed materijala, redateljica se prihvatila opsežnog istraživačkog posla a među istraživačima je bila i Himmlerova nećakinja Katrin koja je kasnije na temelju svog sedmogodišnjeg istraživanja napisala knjigu. Temeljito je istraživanje rezultiralo fascinantnim filmom kojinam omogućuje da zavirimo „u Himmlera intimno“, u njegov odnos sa suprugom, kćerkom, ljubavnicom, te s nacijom koju je vjerojatno od svih njih volio najviše.

Program Kina Pobjeda u suradnji organiziraju HNK Ivana pl. Zajca i Udruga UKUS povodom obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i oslobođenja Rijeke.

Komentari