Održive tenisice izrađene od oceanskog smeća? Da, i to je moguće…

21

Ocean Fresh ideja je Bernarda Pedrosa. Ovo tvrtka osnovana je 2019. godine, a cilj joj je smanjiti zagađenje plastikom u našim oceanima. Putovanje je započelo održivim japankama, a održive tenisice najnoviji su napori.

Ničije mreže iz oceana reciklirane su kako bi se napravila tkanina za održive tenisice. Ribari surađuju s tvrtkom na prikupljanju plastičnog smeća, koje se potom pretvara u poliesterske niti poznate kao “SEAQUAL YARN”. Reciklirani predmeti poput gume za potplate i oceanske plastike za izradu oklopa tenisice te pluta i pjene za umetke čine tenisice toliko održivima. Tvrtka tvrdi da surađuje samo s “etičkim tvornicama”.

Tenisice su dostupne u crnoj, bijeloj i tamnoplavoj boji. Često su ribarske mreže zaostale ili izgubljene u oceanu. Svjetska zaštita životinja objavila je izvještaj 2018. u kojem se navodi da se našim oceanima svake godine doda najmanje 705 000 tona takve opreme. Također je spomenuto kako je takva oprema utjecala na 45% svih morskih bića s Crvenog popisa ugroženih vrsta. Dakle, Ocean Fresh radi prljavi posao prikupljajući plastične predmete iz oceana kako bi ih reciklirao.

Održive tenisice potpuno su veganske i etički su izrađene u Portugalu. Tvrtka se obvezala zasaditi drvo za svaki par prodanih cipela. Tenisice OCEANA sadrže do 12 plastičnih bočica, a oblikovane su od materijala poput veganskog tkanog poliesterskog konca s podstavom od zračne mreže izrađene od recikliranog PE i kukuruznih vlakana. To ih čini vrlo prozračnim, izdržljivim i brzo se sušećim. Tenisice također imaju certifikat Global Recycling Standard.

Osim ovog pokreta, Adidas i druge velike marke cipela također su odlučile raditi s recikliranim proizvodima.

Izvor: Truth Theory

Komentari