Odiseja Jacquesa Cousteaua snima se u Hrvatskoj

169
Jacques Cousetau

Brojni domaći filmski djelatnici angažirani su ovih dana na snimanju biografskog filma o slavnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja, autoru čak 120 dokumentarnih filmova o tajnama mora, čiji je rad uvelike doprinio bolje razumijevanju podmorja i bogatstva morskog života.

U pitanju je dakako Jacques Cousteau, dobitnik dvaju Oscara i brojnih drugih nagrada, kojeg većina pamti po serijalu “Podvodni svijet Jacquesa Cousteaua” s kraja 60-ih, jednom od najpoznatijih serijala tog vremena. Poznat je i njegov film “Svijet tišine” snimljen s Louisom Malleom, za koji su dobili Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu 1956, kao i konstrukcija prvog automatskog spremnika sa stlačenim zrakom 1943. te usavršavanje druge ronilačke opreme, neizostavne u njegovom radu.

U filmu “Odiseja” Hvar, Vis i Biševo “glume” jug Francuske, a film će se osim u Hrvatskoj, snimati i u Južnoafričkoj Republici te na Antarktiku, gdje će se snimati do kraja prosinca. Premijera filma očekuje se na jesen 2016. godine. Jérôme Salle potpisuje režiju i scenarij, a od glumaca tu su Lambert Wilson kao Cousteau, Audrey Tautou kao njegova supruga Simone i Pierre Niney kao Cousteauov tragično preminuli sin Philippe.

Kao i inače kad su u pitanju projekti ostvareni uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra, snimateljska će ekipa na utrošenih milijun eura dobiti 20% povrata. U pitanju je osmi projekt koji se snima u Hrvatskoj uz ove mjere, neki su već završeni (Dig, Fan, Crossing Lines, Uzvodno rijekom, The Lake), a drugi se još uvijek snimaju (Chris the Swiss, trilogija o Winnetou). Do kraja godine najavljena su još tri projekta, procjena je da će sve navedene ostvariti preko 171 milijuna kuna prihoda, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, te više od tri prethodne godine sveukupno. Definitivno znak dobro pogođene mjere.

Komentari