Novalja dobila Trg Alojzija Stepinca

U četvrtak 11.lipnja,u 20 sati u prisustvu brojnih građana, uzvanika i gostiju svečano je otvoren Trg kardinala Alojzija Stepinca čime je udahnut novi život i značaj povijesnoj jezgri Novalje.

646

Revitalizacijom stare jezgre uređeni su Trg Alojzija Stepinca i Dalmatinska ulica, koji su povezani i čine jednu zajedničku prostornu cjelinu, dok sama stara jezgra Novalje koja je oduvijek bila omiljena među domaćim stanovništvom i gostima, ima izniman tradicijski i povijesni značaj. Osim tradicijske i povijesne komponente ovo srce Novalje ima i snažan emotivni značaj za stanovništvo, a u suvremenom smislu predstavlja važan društveni i turistički potencijal. Radovi na Trgu počeli su u siječnju 2015. i okončani su u planiranom roku, zbog čega Trg spremno s novim ruhom ulazi u sami špicu turističke sezone.

Kip kardinala Alojzija Stepinca na TrguProjekt, koji potpisuje arhitekt Stjepan Butijer, na nov je način oblikovao staru jezgru, ali i sačuvao njene najvažnije odrednice. Prostor Trga izgrađen je kao otvoreni, pregledni prostor u jednom nivou popločen bračkim kamenom. U čast imenu koje nosi, na Trgu je između dva čempresa postavljen kip Alojzija Stepinca, rad akademskog kipara Vida Vučaka.

Prostor će biti obogaćen ponudom etno tržnice s autohtonim proizvodima, a navečer će se na Trgu organizirati brojna kulturna i zabavna događanja.

Svojim sugrađanima, uzvanicima i gostima iskrenu dobrodošlicu na novouređeni Trg kardinala Alojzija Stepinca poželio je gradonačelnik Ante Dabo, koji je rekao kako je ideja o oživljavanju Trga krenula prije 10 godina, dodajući kako mu je želja da se otvore stare konobe i davno zakračunata vrata, da trg bude pun života, ispunjen dječjim smijehom kao što je bio za vrijeme njegovog djetinjstva.

Dječji glazbeni Festival Antonja 2015

Dječji glazbeni festival Antonja 2015. prva je u nizu manifestacija koje se održavala na Trgu, a svečanom otvorenju prisustvovali su i posebni gosti, pročelnik Konzervatorskog odjela u Gospiću Hrvoje Giaconi, Stjepan Butijer i autor kipa blaženog Alojzija Stepinca, akademski kipar Vid Vučak.

Gradonačelnik Ante Dabo i Queen of Croatia Lucija GrmušaPrema riječima gradonačelnika Ante Daba to je ujedno simboličan način da se povežu djeca koja su naša budućnost, njihova tradicionalna kulturno zabavna manifestacija i novaljska povijesna jezgra. Poseban gost manifestacije, čiji je program vodio Damir Mihanović Ćubi, bio je Tomislav Bralić, a sve je završilo proglašenjem pobjednica dječjeg festivala. Nagrade je dodijelila novoizabrana Kraljica Hrvatske Lucija Grmuša, a prepuni Trg Alojzija Stepinca pokazao je da Dječji festival u rukama umjetničkog ravnatelja Sime Radosavljevića ima izvrsnu budućnost.

Komentari