Nobelovka koju su talibani upucali u glavu našla se na naslovnici novog broja Voguea

78
Izvor: Screenshot Instagram Nick Knight

Malala Yousafzai, pakistanska aktivistica na koju su Talibani pucali nakon kampanje za obrazovanje djevojčica, predstavljena je kao najnovija zvijezda naslovnice britanskog Voguea.

Nedavna maturantica na Oxfordskom sveučilištu i nadobudna TV producentica, koja danas ima 23 godine, progovorila je o aktivizmu za prava djece i svojem novom partnerstvu s AppleTV +. Yousafzai, koja je sa 17 godina postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, također je govorila o svojim prijateljstvima s drugim mladim aktivisticama, poput Grete Thunberg i zagovornice za kontrolu oružja Emme Gonzalez. “Znam snagu koju mlada djevojka nosi u svom srcu”, citirana je.

Snimio ju je fotograf Nick Knight, a naslovnica prikazuje aktivisticu odjevenu u jarko crvenu odjeću Stelle McCartney i maramu. Unutar časopisa je fotografija u još jednoj crvenoj košulji i lanenim hlačama, urugvajske dizajnerice Gabriele Hearst, koje su uparene s kontrastnom plavom maramom.

U intervjuu je Yousafzai opisala svoju maramu kao “kulturni simbol”, misleći na pretežno sunitsku etničku skupinu iz koje potječe. “Muslimanske djevojke ili paštunske djevojke ili pakistanske djevojke, kad gledamo našu tradicionalnu odjeću, smatramo se potlačenima, bez glasa ili živimo pod patrijarhatom. Želim svima reći da u svojoj kulturi možete imati svoj glas i da u vašoj kulturi može vladati jednakost.”

Na Instagramu je Yousafzai rekla da je “oduševljena i ponižena” što je najnovija zvijezda naslovnice časopisa, dodajući: “Nadam se da će svaka djevojka koja vidi ovu naslovnicu znati da može promijeniti svijet.”

Nakon što se dugo zalagala za ljudska prava i pravo djevojčica na obrazovanje, pakistanska aktivistica postala je predmetom globalne pozornosti kada su je u dobi od 15 godina talibani ustrijelili u glavu i vrat kada su pucali na školski autobus u kojem se nalazila. Preživjela je nakon što je zrakoplovom prebačena u bolnicu kraljice Elizabete u Birminghamu u Velikoj Britaniji i nakon toga je nastavila osnivati ​​vlastitu neprofitnu organizaciju, Malala Fund. Zbog nevjerojatne snage, volje i želje za promjenama Malala je postala uzor djevojkama i mladim ženama diljem svijeta koje su u njoj pronašle nadahnuće na putu do svojih ciljeva.

Prošle je godine Yousafzai diplomirala politiku, filozofiju i ekonomiju na Sveučilištu Oxford, a nedavno je pokrenula i vlastitu produkcijsku kuću Extracurricular. U višegodišnjem ugovoru s AppleTV + tvrtka će objaviti dokumentarne filmove o obrazovanju djevojčica i ženskim pravima, kao i komedije, animacije i dječje serije.

Inače, u intervjuu za Vogue, Yousafzai je dala svoja mišljenja o stanju aktivizma i politike danas. “Trenutno aktivizam povezujemo s tweetovima”, citirana je. “To se mora promijeniti, jer Twitter je potpuno drugačiji svijet.”

Također je podijelila detalje o svom vremenu studiranja u Velikoj Britaniji, rekavši da je “napokon dobila malo vremena za sebe”. Aktivistica je dodala da je bila “uzbuđena zbog doslovno svega”, od jela u McDonald’su do igranja pokera s prijateljima, iako ju je Vogue opisao i kao “kraljicu esejističke krize”, jer se prisjetila da je ostavljala eseje noć prije roka. “Uživala sam u svakom trenutku, jer prije toga nisam vidjela ništa takvog. Nikad zapravo nisam bila u društvu ljudi svojih godina jer sam se oporavljala od incidenta i putovala sam po svijetu, objavljivala knjigu i radila dokumentarni film, i toliko se stvari događalo.”

Izvor: CNN

Komentari