Najsigurnija kuća na svijetu

913

Najnoviji hit arhitekture je tzv. najsigurnija kuća na svijetu koja se nalazi negdje izvan samog centra Varšave, a djelo je poljske tvrtke KWK Promes na čelu s arhitektom pod imenom Robert Konieczny.

Ova posebna kuća pruža sigurno utočište od prirodnih nepogoda, pa čak i nuklearne katastrofe, tvrde njeni tvorci. Kako je to moguće postići? Što se to dogodi da građevina odjednom postane toliko sigurna?

Cijela konstrukcija zatvara se pritiskom na gumb, čime ova raskošna kuća postaje nalik betonskoj kutiji. Sigurnost se postiže pomičnim betonskim pločama koje preobražavaju običnu modernu kuću u veliku sivu kocku. Nije samo prostor kuće zaštićen. Cijelo imanje također je okruženo zidom, a na njemu se nalazi čak i bazen koji može postati otvoren ili zatvoren, ovisno o afinitetima. Poljska arhitektonska firma KWK Promes na svojoj je web stranici naglasila: „Najvažnije je da su naši klijenti potpuno sigurni“.

Tvrtka naglašava kako nije toliko bitan ni sam oblik kuće jer su betonski blokovi univerzalni i mogu se primijeniti na drugim, običnim kućama. Koliko su zaista veliki ti zidovi govore njegove dimenzije: 2,2 metra su visoki i 22 metra dugački. Osim sigurnosne, mogu imati i jednu jednostavniju primjenu, preko dana mogu postati velika sjenila ili most između gornjeg kata i, recimo, bazena. Pokretni zidovi služe i za pomoć u napajanju energijom jer se iza njih nalaze ploče koje preko zimskih dana služe za upijanje solarne energije. Ljeti pak ti isti zidovi sprječavaju ulazak prevelike topline.

Sve to zajedno zvuči jako primamljivo i rijetki od nas ne bi voljeli imati tako divnu kuću koja je i sigurna i štedljiva. Poljaci su se zaista potrudili da nam prikažu svoju viziju budućnosti arhitektonskih rješenja, ali nisu baš na sve mislili. Iako se još uvijek ne zna podatak koliko je zaista vremena potrebno da se čitav objekt zatvori (vjerojatno iz sigurnosnih razloga), njeni tvorci nisu objasnili što bi se dogodilo u slučaju da cijeli sistem padne budući da je sve to vezano elektronikom. Elektronički motori jamče siguran rad, ali jesmo li spremni povjeriti sve što imamo nekom daljinskom upravljaču? Osim toga, nigdje nije moguće pronaći ni približnu cijenu ovog čuda tehnologije. Tko zna, možda je još izračunavaju ili, pak, nešto žele zadržati i za sebe. Poštujemo mi tu tajanstvenost i trikove, ali bilo bi lijepo znati koliko novčića treba izdvojiti za sigurnost i luksuz koje ona nudi – da je prekrižimo s naše want liste ili razbijemo kasicu prasicu i upustimo se u pustolovinu življenja u najsigurnijoj kući svijeta.

Sanja Lakić

Komentari