Najkontroverznija frizura u povijesti ponovo je hit!

58

Najspornija modna frizura, fudbalerka, vratila se tijekom pandemije. Frizura kraća sprijeda, duža straga bila na rubu toga da je uvrste u prekršajni zakon.

Sada fudbalerka ponovo osvaja televizijske ekrane i gradske ulice. “Moji idoli su uvijek bili David Bowie i princeza Diana pa sam htjela izgledati kao njihovo dijete”, kazala je Sharon Daniels koja se prije dvije godine doselila u Brighton i koja je jedina u gradu nosila fudbalerku.

“Fudbalerka se vratila iz mrtvih”, kaže i Tony Copeland iz britanskog saveza frizera i brijača. To bi moglo značiti da će na idućem festivalu fubalerki, najvećem takve vrste u Europi, biti žestoka konkurencija. Zadnje je održano u Belgiji prije dvije godine, a naslov brani Gauthier Istin, poljoprivrednik iz Bretanje koji fudbalerku smatra znakom dobrih vremena. Iako se u velikoj mjeri slaže da je prvi nalet popularnosti fudbalerki u 20. stoljeću bio zahvaljujući Paulu McCartneyu (koji je izgledom debitirao već 1972.) i ikoni glam rocka Davidu Bowieju onda datira mnogo dalje u prošlosti. Istin ističe da su fudbalerke mnogo starije od jastučića za ramena i jakni zavrnutih rukava iz 80-ih godina. “Ako pogledate drevne freske, rimske mozaike, vidjet ćete ljude s takvim frizurama”.

I stvarno, History Channel tvrdi da su se fudbalerke u književnosti prvi put pojavile još u Homerovoj Ilijadi, gdje je skupina kopljanika opisana s kratkim šiškama i dugom kosom straga.

U velikoj mjeri povratak fudbalerke možemo zahvaliti zvijezdama Joeu Exoticu (King Tiger) i Crystal Methyd (Ru Paul’s Drag Race) koji su posadili sjeme ovog procvata u proljeće 2020. godine, koji je od tada postao rašireni kulturni fenomen. Fudbalerku sada nose i Miley Cyrus, Rihanna (čija je revija Savage X Fenty bila prepuna modela u istom stilu), Cara Delevingne, Barbie Ferreira, Jacob Elordi, Halsey, Debby Ryan, Irina Shayk, Maisie Williams, Keke Palmer i drugi.

“Fudbalerka je nekad bio negativan pojam kojim su ljudi opisivali šišanje koje je “pošlo po zlu”. Sada je to moj prvi zahtjev”, kaže londonska frizerka Lulu Richards. “Klijenti iz svih sredina, dobnih skupina, poslova i životnih stilova u potrazi su za njima.”

Izvor: BBC

Komentari