Najbolje od pariške visoke mode za jesen 2011.

351

Definitivno je najbolju couture kolekciju za nadolazeću jesen prikazao Riccardo Tisci za Givenchy. Riccardo ima nevjerojatni talent za uporabu sjajnih ornamenata, čipke i oklopnih detalja. Upravo se ti elementi, uz razne detalje poput perli i kristala, pojavljuju na njegovim prozirnim haljinama koje naglašavaju žensku figuru. Prikazane komade u bijeloj i prljavo bijeloj boji kombinirao je sa zlatnim i srebrnim materijalima.

Chanel je prikazao kolekciju inspiriranu avangardnim SF filmovima 20-ih godina prošlog stoljeća. Osim osnovnog Chanelovog komada, kostima, u kolekciji smo mogli vidjeti i crne haljine s perjem i čipkom. „Mračnu“ je inspiraciju dodatno naglasio svjetlećim futurističkim cipelama.

Voljeni ready-to-wear dizajner, Giambattista Valli, prikazao je svoju prvu kolekciju visoke mode, kojoj je kritika bila naklonjena. Večernje haljine nisu razočarale i sigurna sam da će se nositi na nekom od crvenih tepiha. Upotreba crvene boje i dramatičnih ogrtača obogatila je kolekciju.

Nakon Gallianovog odlaska iz Diora, njegovo je mjesto preuzeo dizajner Bill Gaytten, njegov nekadašnji suradnik. Bill je koristio mnoštvo boja i uzoraka, pokušavajući nastaviti Gallianov rad, no takvog je genija teško slijediti. Nažalost, nije napravio ono što je Sarah Burton za Alexandera McQueena. Revija je zato bila pomalo razočaravajuća, bez glave i repa, nepovezana, a neki su komadi bili daleko od Gallianovih radova.

Azzedine Alaia predstavio je svoju kolekciju na reviji nakon punih 8 godina. O njezinoj uspješnosti najviše govore deset minutne ovacije. Kolekciju su sačinjavale suknje, haljine i kaputi puf kroja, večernje haljine, jakne i haljine od krokodilske kože. Donatella Versace je bila oduševljena, a reviji je prisustvovao i francuski ministar kulture Frederic Mitterand koji je na pitanje zašto je baš ovu reviju odlučio pogledati odgovorio: „Dizajneri posjeduju svijet, ali Alaia posjeduje svemir.“

Couture revije obiluju i brojnim fashionisticama čiji su stajlinzi, iako ziheraški i sastavljeni od trendovskih komada, vrijedni pažnje…

Sweetie Ines

Komentari