Najavljeno Ljetno Art-kino

211

Jules-i-Jim

Svaku večer do 3. kolovoza, s početkom u 21 sat i 30 minuta na repertoaru Ljetnog Art-kina naći će se film pod zvijezdama. Projekcije filmova će se održavati u dvorištu Samostana Gospe Lurdske, odnosno Kapucinskog samostana (ulaz kroz Art-kino). U slučaju lošeg vremena projekcije se održavaju redovno – u dvorani Art-kina Croatia.

Ljetno Art-kino svečano otvara svoj program Truffautovim filmom Američka noć u četvrtak, 26. lipnja s počekom u 21 sat i 30 minuta. Oscarom nagrađena Američka noć svojevrstan je film o filmu u kojem svestrani Truffaut osim režije potpisuje i scenarij te je preuzeo ulogu redatelja Ferranda. Nakon prve ljetne projekcije nastavit će se druženje uz radove studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Na stepenicama pokraj Art-kina, studenti Medijske umjetnosti i prakse te kolegija Novi mediji II prikazat će svoje video-radove te interaktivnu projekciju u Mini Art-kinu.

Nastavak programa donosi još tri Truffautova filma u sklopu Ciklusa filmova Françoisa Truffauta. Drama 400 udaraca, film koji je proslavio Truffauta, priča je o dječaku koji zbog otuđenosti svojih roditelja upada u razne nevolje. Posljednji metro romantična je priča o glumici koja skriva svog supruga u podrumu njihova kazališta kako bi ga zaštitila od nacista. Jules i Jim prijatelji su koji se zaljubljuju u istu djevojku, Catherine, ali odani jedan drugome ne žele da to naruši njihovo prijateljstvo.

Krajem lipnja i počekom srpnja još je uvijek aktualan i program u velikoj dvorani Art-kina u kojoj će riječka publika moći pogledati radove Zlatka Kopljara (K16, K17, K18), Melike Bass (Shoals, Waking Things), studentske omnibuse pod mentorstvom Rajka Grlića – HiLoVv – Hidden Live(r)s of Venice. ReeQueer MoMenti donose novi film Brucea La Brucea Gerontofilija.

Na repertoaru Ljetnog Art-kina, od 26. lipnja do 3. kolovoza, naći će se filmske uspješnice među kojima i Sorrentinova Velika ljepota, Hotel Grand Budapest u režiji Wesa Andersona, Prije ponoći – treći dio velike ljubavne trilogije, Jarmuschovi Ljubavnici, domaća dokumentarna hit-komedija Gangster te voli, komedija Frances Ha. Kraj ljetnog programa donosi i gostovanje Festivala mediteranskog filma Split te Motovun Film Festivala.

Greta Gerwig

Komedija Velika ljepota priča je o ostarjelom novinaru Jepu Gambardelli koji se s gorčinom prisjeća svoje strastvene mladosti. 65-godišnji Jep imućni je bon vivant koji od se još od mladosti nije okušao u svojem spisateljskom talentu. Film Paola Sorrentina predstavlja moćnu i evokativnu priču o hedonizmu i izgubljenoj ljubavi, ali i izniman portret današnjeg Rima, gdje je život svojevrsni performans, a grad njegova pozornica.

Radnja filma Hotel Grand Budapest odvija se u slavnome europskom hotelu u razdoblju između dva rata, a prepričava priču o avanturama njegovog legendarnog vratara Gustava H i dječaka po imenu Zero Moustafa, koji pomaže u hotelu i postaje Gustavov najpouzdaniji prijatelj i štićenik. Komedija Wesa Andersona nagrađena je na ovogodišnjem Berlinaleu Srebrnim medvjedom.

Vampiri nisu bili nikada toliko cool kao u novom filmu Jima Jarmuscha. Adam je glazbenik koji se ponovno susreće sa svojom životnom ljubavi Evom. Ta ljubavna priča traje stoljećima, a Adam je sad krajnje depresivan i ne vidi gdje svijet vodi. Njihova ljubav je poljuljana i na velikom testu kada se pojavi divlja i nekontrolirana Evina sestrica.

Prošlo je gotovo dva desetljeća otkako su se Amerikanac Jesse i Francuskinja Celine prvi put sreli u vlaku za Beč u romantičnoj drami Prije svitanja. Devet godina nakon zadnjeg susreta u Francuskoj (Prije sumraka) pratimo ih na ljetovanju u Grčkoj. Poznati par s velikih ekrana Ethan Hawke i Julie Delpy u trećem dijelu ove ljubavne trilogije (Prije Ponoći) Richarda Linklatera promišljaju o životu i ljubavi.

Gangster te voli dokumentarna je komedija o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću. Nedjeljko Babić bračni je posrednik. Prije 25 godina ostavio je posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena. Brzo se proslavio, zahvaljujući uspješnosti, ali i svom zvučnom nadimku – Gangster. Za razliku od suvremenih bračnih posrednika, Gangster vjeruje u osobni kontakt. Svakoga svojeg klijenta upozna osobno kako bi ga procijenio, ali i dao mu neke korisne savjete. Kada se Gangsteru za pomoć u pronalaženju muža obrati 35-godišnja Bugarka Maja, čini se da će njen slučaj biti vrlo jednostavan za riješiti…

Frances živi u New Yorku, radi u plesnoj trupi i ima najbolju prijateljicu Sophie. Doduše, Frances zapravo nema stan, nije plesačica i već dugo ne razgovara sa Sophie. Kako se prožimaju imati i željeti preispituje ova moderna, crno-bijela strip-bajka Noaha Baumbacha. Greta Gerwig višestruko je nagrađena za ulogu Frances Ha.

Komentari