Yves Saint Laurent na filmskom platnu

75

Bertrand Bonello, čiji je zadnji film “L’Apollonide-sjećanja iz javne kuće” podigao veliku prašinu u Francuskoj, uskoro započinje snimanje biopica o Yvesu Saint Laurentu, koji će se fokusiratii na jako uspješan period kreatorove karijere između 1965. i 1976. godine.

Otišao u vječnost u lipnju 2008. godine, Yves Saint Laurent je poput Christiana Diora ili Pierrea Cardina, revolucionirao aktualni fashion. Redatelj će obraditi i scenarij u suradnji s Thomasom Bidegainom, koji je djelovao s poznatim Jacquesom Audiardom na scenarijima “Profeta” i “Od Hrđe i Kosti”, aktualno u  natjecanju ovogodišnjeg  Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu.
Izbor glavnog glumca još nije obavljen ali je modna kuća “Yves Saint Laurent” dala odobrenje za snimanje filma, čiji ce budžet biti zaokružen na četiri milijuna eura. Pierre Berger, galski milijarder i životni suputnik i preminulog maestra mode je spreman ustupiti Saint Laurentove crteže i kreacije, za potrebe snimanja. “Mandarin production” iz Pariza će financirati film.

Još jedan projekt za film o slavnom kreatoru je ugledao svjetlost dana. Redatelj Jalil Lespert, suprug bivšeMiss France Sonie Rolland, jedine porijeklom Afrikanke i Francuskinje, koja je dospjela osvojiti titulu, naglasiti će uniju dvije poznate galske ličnosti : Yvesa Saint Laurenta i Pierrea Bergera, koji su proveli zajedno pola stoljeća postojanja.

Džana Mujadžić

Komentari