Uplakani pariški Tjedan mode

358

Po osobnoj želji i volji nedavno preminulog modnog kreatora čuvenih kuća Chanel i Fendi, njegovi posmrtni ostaci sa kojima, po njegovim riječima “nije nikoga htio opteretiti niti zadužiti”, su kremirani u Mont Valerianu, u pariškom predgrađu Nanterre.

Činu su prisustvovale stilistova desna ruka  i sadašnja kreatorica Chanela, Virginie Viard, Caroline od Monaca i njezina kćer Charlotte koja je dugo surađivala s izčezlim Hamburžaninom, na mnoštvu modnih ostvarenja pa najimućniji Francuz i vlasnik modne grupe LVMH, Bernard Arnault.

Nakon milanske smotre zadnjih Fendi modela fashion “Kaisera”, Chanel krajem tjedna pokazuje još neviđene kreacije na “uplakanom” Tjednu mode, što se aktualno održava u Gradu svjetlosti, ujedno odajući počast dugogodišnjem designeru.

Njegov put nastavljaju mladi kreatori iz cijelog svijeta među kojima su Faith Connection, Gauchière, Karim Adduchi, Kimhekim, Kristina Fidelskaya, Mame Kurogouchi, Moohong, Unravel Project, Walk of Fame, Cukovy, Maison Mai, Magda Butrym, Savoar Fer.

kimhekim-ss18_secondary
Kimhekim

Počevši od Rokha, marke nadarenog Korejca Roka Hwanga, bivšeg studenta čuvene, londonske škole Central  Saint Martin’s, dobitnika posebnih svjetskih priznanja za modne inovacije, što je iz rodnog Texasa došao  u London učiti kod Phoebe Philo, pa radio u pariškom brandu Céline, surađivao sa Chloé et Louis Vuitton.

Modno umijeće predstavlja i marka Dawei, dugogodišnjeg Parižanina porijeklom iz Kine Daweia Suna što usklađuje urbani streetwear sa minimalizmom i poetičnim romantizmom. Već je posjedovao brand Belle Mimosa Ling Lin a vodio je i Cacharel početkom desetljeća.

Novi stilisti različitih horizonata
U prestižnom programu PFW je i moda  Kineza Jarela Zhanga, londonskog studenta likovne umjetnosti što je diplomirao na Sveučilistu Nort humbria. Oformio je osobni label prije četiri godine a njeguje futuristički, inovirajući stil.
Predstavio se u New Yorku i Londonu.

jarel zang
Jarel Zang

Pariz slavi i povratak Lanvina, Nine Ricci, Lacostea što su uposlili nove kreatore poput Brune Sialelli koji je nakon brandova Loewe, Balanciaga i Paco Rabanne postao umjetnički direktor kuće Lanvin u vlasništvu kineske investicione grupe Fosun.

Sialelli
Sialelli

Rushemy Botter i Lisi Herrebrug  prošlogodišnji pobjednici modnog festivala Hyères i finalisti priznanja LVMH kreiraju za Ricci.

Prvi je sa karipskog otoka Curaçao, a studirao j u Italiji i Austriji. Njegova kokreatorica i životna suputnica Lisi je učila modu u Anversu, gdje par živi cijelo desetljeće.

U pariški Tjedan mode  uvrštena je i Louise Trotter, kreatorica Lacoste, što je naslijedila poznatog Filipea Plivieru Baptistu.

Britanka je poznata po radu u kući Jepp u Londonu, a bila je  i stilistica kuće Jigsaw, djelatnostima kod Calvina Kleina, Gappa a kreirala je visoku gammu  H.Hilfingera.

Label Kenzo je također najavio pariški povratak jer se nije pojavio prošle godine radi projekta “See now, buy now” koji ce se aplicirati i na novu liniju “Meanto”.

Smotre priređuju i poznati brandovi Dior, Saint Laurent, Chloé, Céline, Hermès, Balenciaga, Givenchy, Alexandre McQueen, Yohhji Yamamoto,Isey Miyake, Miu Miu, Dries Van Noten, Thom Brown te Tommy Hilfinger u suradnji sa američkom umjetnicom Zendayom.

Džana Mujadžić

Komentari