Unikati glumičine garderobe s potpisom YSL u Christie’s Paris

349

Catherine Deneuve koja je upravo proslavila 75 rođendan, odlučila je prodati na aukciji odjeću Yvesa Saint Laurenta, čuvenog kreatora čija je bila prijateljica i muza. Prodaja će se organizirati u pariškom odjelu slavne kuće Christie’s. Kupcima će biti dostupni mantili, kostimi, haljine, modni dodaci…oko 300 odijevnih predmeta, često unikata koje je osmislio i ostvario poznati stilist, koji nas je napustio 2008 godine. U katalogu aukcije što će biti poseban i neuobičajen modni događaj i za prijestolnicu svjetskog fashiona, nalaze se predmeti koji mogu zasjeniti istovremeni pariški Tjedan mode.

Oko 150 detalja garderobe galske filmske dive prodat će se na aukciji u pariškim salonima Christie’s, dok će ostatak odijevnih predmeta biti na raspolaganju preko interneta.

“Naša ludiranja, šale ali i jednaka melankolija su nas ujedinili”, izjavila je slavna glumica koja ne prestaje snimati.

“Trenutačno se odvajam i od kuće u Normandiji u kojoj je garderoba YSL bila godinama čuvana, te posebno održavana i činim to sa žaljenjem! Radi se o kreacijama istinskog i nadarenog umjetnika, što ih je stvarao s idejom da žene učini privlačnijim i ljepšim”, naglasila je Catherine Deneuve.

Glumica je susrela poznatog St Laurenta u 22 godini, dok je bila u braku sa britanskim fotografom Davidom Baileyem i kada je pozvana na predstavljanje kraljici Elizabeth II. Odabrala je njegovu kreaciju za poseban događaj, a kreator porijeklom iz alžirskog Orana odjenuo ju je i za poznati film Jacquesa DemyjaGospodjice iz Rocheforta“, koji je snimila 1967. sa rano preminulom sestrom, prelijepom Françoise Dorléac. Deneuve je predstavila nadarenog krojača i mitskom reditelju Luisu Bunuelu pa je Saint Laurent kreirao njezinu odjeću u kultnom filmu “Ljepotica dana“, također snimljenom 1967 godine.

Moja najljepša ljubavna priča ste vi

Yves Saint Laurent odijevao je galsku filmsku umjetnicu svjetskog glasa, više od četiri desetljeća, na sceni i u osobnom životu!

“Aukcija ujedinjuje najslavniju francusku glumicu i najoriginalnijeg pa i najdarovitijeg kreatora, te će biti izniman modni događjaj”, istakao je François de Ricqlès, predsjednik Christie’s France.

Među najprivlačnijim odijevnim predmetima aukcije, što će se najprije prikazati kao javna izložba, je kratka oprava izvezena perlama, dio prolljetno-ljetnje kolekcije visoke mode YSL iz 1969 godine. Catherine Deneuve odjenula ju je prilikom susreta sa čuvenim filmskim redateljem Alfredom Hitchcockom. Oprava se cijeni na 5000 eura. Tu je i smokong iz kolekcije visoke mode, od crnog lana, što ga je filmska zvijezda nosila prilikom obilježavanja dvadesetgodišnjice postojanja kuće YSL 1982. godine, procijenjen na 1500 eura. Duga muslinska haljina od svile, noćno plavih prelijeva iz jesenje-zimske kolekcije, koju je YSL kreirao 1997 godine koja se procjenjuje na 3000 eura, pokazana je javnosti na završnoj svečanosti Festivala u Cannesu, iste godine.

Dvadeset drugog siječnja 2002., kada je kreator organizirao predivnu smotru u pariškom kulturnom centru “Georges Pompidou” za 40 godina bavljenja modom, Catherine Deneuve se sjeća da mu je zapjevušila “Moja najljepša ljubavna priča ste vi!”, što je ocijenjeno kao posebna smjelost jer je čuveni Saint Laurent otvoreno priznavao svoju naklonost muškarcima!

Izložba odjeće čuvene francuske glumice koju je kreirao veliki i slavni Yves Saint Laurent biti će dostupna publici od 19. do 24. siječnja 2019. godine kod Christie’s Paris.

Džana Mujadžić

Komentari