Ugasio se brand poznate kraljice pletiva Sonie Rykiel

476
Sonia Rykiel show part of Paris Fashion Week Spring Summer 2008 on October 5, 2007 in Paris,France. (Photo by Karl Prouse/Catwalking/Getty Images)

Pola stoljeća od osnutka marke i tri godine poslije odlaska kreatorice Sonie Rykiel, brand više ne postoji. Zaustavlja li se i modno kukičanje i pletenje, labela poznatog po raskošnim puloverima?
Zatvorilo se i sedam trgovina pa je u Parizu 135 osoba ostalo bez posla. Ne mogu promijeniti odluku Trgovačkog suda o likvidaciji jer nema nikoga tko bi preuzeo modnu tvrtku.

European designers have given warm full wools an exciting splash of color. Above; kints from Sonia R
(Photo by Bernard Weil/Toronto Star via Getty Images)

Prije sedam ljeta tada još uvijek neovisna modna kuća dodijelila je 80% kapitala kineskom investicijskom fondu Fung Brand, aktualnog imena First Heritage Brands, holdingu obitelji Fung iz Hong Konga, pod upravom Francuza Jeana-Marca Lubiera.  Prošle godine kuća Rykiel izgubila je 30 milijuna, ali se planira rekonverzija otpuštenih, a likvidacija će, navodno, dozvoliti prodaju trgovinskih fondova marke. Po tumačenjima odvjetnika Thomasa Hollande, najstarijeg nasljednika bivšeg predsjednika Françoisa, dio sredstava će se staviti na raspolaganje osoblju. Obitelj i njihov odvjetnik nadaju  se “oživljavanju”modnog imena na Instagramu!

rykiel-en-mode-culturel_11
Porijeklom Rumunjka Sonia Rykiel je stvorila marku u proljeće 1968. godine. Nitko joj nije pridavao značaj do izlaska elegantnih “Poor by sweater” koji su imali neočekivan uspjeh. Pleteni i sa prugama, bili su ukraseni štrasom i vidljivim šavovima. Rykiel je postala modna ikona, upriličena joj je izložba u Muzeju Dekorativnih Umjetnosti smještenom
u Louvreu, surađivala je sa čuvenim H&M.

sonia-rykiel-la-mode-en-liberte-photo-23
Za produženje osobnog mita, kreatorica je računala na obitelj: najprije na kćer Nathalie, koja je upravljala markom od 90 godina prošlog stoljeća pa na unuku Lolu Rykiel Burstein, odgovornu za odnose s javnošću u New Yorku od 2011 do 2016 godine.  Aktualno njezina
mlađa sestra lansira svoj laber sportweara.
Julie de Libran, kreatorica kolekcija od 2014. do zatvaranja, modernizirala je marku, čuvajući nasljeđe osnivateljice, što se pokazalo nedovoljnim trudom.

Džana Mujadžić

Komentari