Trijumfalan povratak Donatelle Versace

114

Donatella Versace se trijumfalno vratila na pariške podije visoke mode, nakon osmogodišnje pauze i u prelijepom ugođaju Akademije Lijepih Umjetnosti, višestoljetne ENSBA, pokazala savršene kreacije po kojima se brand odmah prepoznaje. Mlađa sestra je postigla savršenstvo, nekada svojstveno jedino Gianniju. Petnaest sofisticiranih silueta od čipke i pozlaćenih oklopa su iznenadile pariške slijedbenike mode, dokazavši kako su inovacije moguće u svim dobima. Odabrane, vitke i jako visoke manekenke predvodila je predivna Amerikanka Karlie Kloss, pojavivši se na pozlaćenim stepenicama u svijetloj opravi i vrtoglavo visokim potpeticama koje su joj smetale da pravilno hoda.

Nakon ulaska Anne Wintour i nekolicine poznatih urednica čuvenih svjetskih časopisa, iznad glava Cameron Diaz, Diane Kruger ili Ludivine Saigner, manekenke nazvane “glamour ratnice”, su dugo šetale u prekrasnim opravama nekog budućeg doba. Njihovi precizno izrađeni oklopi bili su upotpunjeni kratkim jaknama posebnog sjaja.

Mladi stilist Christophe Josse je uspio prezentirati grafičku kolekciju romantičnih uticaja, dobro utkanu u naše doba u kojeme neobičnosti ne postoje. Kreator definira visoku modu kao “potragu za apsolutnim” što je potvrdio sa dvadesetak ležernih i čulnih modela.
Predvođene ljupkom mladenkom što se kretala poput princeze, učesnice smotre su bile savršeno počesljane i našminkane, što je odgovaralo njihovim jendostavnim ali dopadljivim haljinama od krepa i vune, produženih linija i jako nježnih, arhitektonskih oblika. Druge su nosile raskošne oprave od organze i plivale u drapiranoj odjeći ili plisiranom muslinu. Tonovi crni ili izblijeđeni slagali su se sa ljubičastim, roza ili živo zelenim.

Bouchra Jarrar kao i njezin kolega, predstavlja mlađu generaciju pariških modnih meštara a usavršavala se kod Balenciage i Lacroix. Predstavila je savršeno krojene i elegantne modele, ovog puta upotpunjene krznom i kačkanim predmetima. Nisu izostale predivne crne hlače od flanela i marinerski kaputići, kojima je završila modnu svečanost u muzeju Bourdelle.

Dzana Mujadzic

Komentari