Pitanje je iznimno aktualno, jer kreirati odjeću za američku Prvu damu može donijeti basnoslovne svote novca, ali buduća domaćica Bijele kuće je svojevrstan fenomen koji se nikada nije dogodio. Izborom Donalda Trumpa za 45. predsjednika SAD-a, njegova ljepša polovica je postala kontroverzan sadržaj svijeta mode. Mnoštvo poznatih kreatora odbijaju obući 47-godišnju Slovenku čiji su modni ukusi odavno poznati po nadarenosti za neobično i nepraktično.

Donald i Melania_Trump

Najprije se oglasila Francuskinja Sophie Theallat, poznata njujorška diktatorica mode kod koje se oblače najpoznatiji. Odbila je bilo kakve veze s Prvom damom zbog “rasističkih retorika, seksizma i ksenofobije predsjedničke kampanje njenog supruga”! Slijedila su čuvena imena poput Marca Jacobsa, Dereka Lama, Philipa Lima ili Christiana Siriana.

-Osobno se želim okrenuti onima koji će neupitno postati žrtve novog predsjednika ili njegove politike- izjavio je Jacobs. -Ne sjećam se sličnih primjera. Kreatori nikada nisu na ovakav način bojkotirali niti jednu javnu osobu- objasnila je Christina Logothetis, poznata konzultantica i začetnica popularnog bloga The Style of Politics.

-Melania zaslužuje poštovanje kao ostale Prve dame – proturiječila je Diane von Furstenberg, stilistica i predsjednica veoma utjecajnog američkog sindikata mode CFDA. Naša uloga je promoviranje ljepote, otvaranje prema različitostima prisutnim u današnjoj modnoj sredini – povjerila je kreatorica. Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Carolina Herrera, Zac Posen ili Thom Browm su također voljni kreirati za Melaniju.

melania trump i michelle obama

-Sama se dobro oblači i nemam ništa protiv nje – izjavio je galski kreator Jean-Paul Gaultier, ističući da “moda nije politička tema”!

Poznati talijanski modni meštar Stefano Gabbana je zahvalio budućoj Prvoj dami što je u novogodišnjoj noći nosila crnu opravu kuće D&G, pa prouzrokovao bijes i kritike. Pravdao se riječima – Ne diskriminiram osobe i poštujem cijeli svijet, ali to ne znači da dijelim ideje bračnog para Trump.

Tajni izgled

Kreatori koji su odbili kreirati Melanijinu odjeću su to simbolično učinili. Melanija ne traži njihove usluge jer se odijeva preko interneta, što je uočeno za vrijeme zadnjih javnih pojavljivanja. Njezin izbor su europski stilisti kao Gucci, Balmain, ili Dolce&Gabbana, ali i modeli Beograđanke iz Londona, Aleksandre Ilinčić, ili engleske Novozelanđanke Emilie Wickstead.

Suprug dijeli ženine modne orijentacije, pa se odijeva kod talijanskog kreatora Brioni. Sociolozi tvrde da Melanija obrađuje modna pitanja s estetske strane, izbjegavajući odjeću samo jednog kreatora, za razliku od Michelle Obama koja je podržavala afroameričke stiliste, Duru Olown i Tracy Reese.

Jednobojne oprave pristojnih krojeva s malo modnih dodataka, odlika su Melanijinog stila. Mnogi su prepoznali velika nastojanja kopiranja elegancije Jackie Kennedy Onasis. Još uvijek se ništa ne zna o izgledu Melanije Knavs i odjeći koju će odabrati za svečanost inauguracije Donalada Trumpa.

-Prva dama treba podržati američku modu-podsjetila je kreatorica Vera Wang -poput svojih prethodnica!

Džana Mujadžić