Sander Lak – novi ljubimac svjetske mode!

276

Kreator koji spaja minimalizam s maštom

Uočen kod Marca Jacobsa, Balmaina u doba Christophea Decarnina, zatim u ateljeima Driesa Van Notena, Nizozemac Sander Lak osnivač branda “Sies Marjan” sastavlja minimalizam s maštom i posebnom neukrotivom intuicijom. Iako živi u New Yorku često je u Parizu, neprikosnovenoj prijestolnici svjetske mode.

Prisutan na svim značajnim svjetskim podijima sa svojim labelom “Sies Marjan”, rado je djelovao kod drugih poznatih kreatora od kojih je mnogo naučio. Zanimljivo je da mu se otac zove Sies a majka Marjan jer nije želio marki dati svoje ime pošto se ne želi isticati, ali je kući podario osobnu notu i odraz ličnosti. Naziv je bezličan, nema spola, što se kreatoru veoma dopada.

Boja, materijal, oblik

Ove sezone je mladi dizajner monokromiju zamijenio višekromijom, u želji postizanja efekta “tie and dye” što je još neviđena novost u brandu. Sander Lak ističe kako mu konekcija osobnih emocija pomaže pri stvaranju novih kolekcija. Zadnjih mjeseci je, navodno, osjetio pozitivna “strujanja”, promatrajući oblike i nijanse koje se prožimaju. Nova, ljetna pa jesenska kolekcija su rezultat istraživanja intenzivnosti ne preko arhitektonskih zahvata, nego tonova koji se prelijevaju i ujedinjuju, prisvajajući se uzajamno!

Kreatora nadahnjuju osobe poput Ellen Riplay u “Alienu” ali i Courtney Love, iako je oduvijek odbacivao ideju “muze” ili bilo kakve nadahnutosti koja bi zauzela glavno mjesto u njegovim djelatnostima. Modu shvaća kao odraz vremena i kolektivnih stremljenja svijeta. Smatra kako postoji i egoistična strana svojstvena današnjim poznatim krojačima jer im pomaže da se izraze ali i eksperimentiraju, odnosno pokažu vlastitu hrabrost.

Džana Mujadžić