Rublje kao tajna koja se pokazuje

378

Intimnost je kako znamo osobna domena, što označava tajnovitost, posjedovanjem posebnog koda i jezika. Danas žena odabire što pokazati, gdje i kome! Moda se odmah prilagodila njenim željama, pretvorivši se u brojne okruge: obiteljski, profesionalni, intimni… skrivajući i otkrivajući karakteristike, individualnosti, nastojanja. Ako smo se prošlih godina izlagali, moda opominje kako je vrijeme prestati to činiti. Nikako ne znači skrivati se ili upasti u jednostavni ezoterizam. Radi se o štednji kao preduvjetu boljeg poigravanja tajnovitostima, uz prisustvo uvijek dobrodošlog luksuza, što se odmah ne zamjećuje. Intimno i osobno je rijetko, znači vrijednije.

Donje rublje postaje poput talismana, nadahnjujući se dalekim civilizacijama ili jako privatnim klanovima. Zlato davnih Inka i još ne odgonetnutih kreacija, privlačnih iako nerazumljivih, se smjestilo u gamu boja, preciznih i nježnih, kojima se dodaju roza-drap nijanse, boja slonove kosti, šampanjca, morodora i bronze, da bi se podvukla elegancija crnog. Materijali su skupocijeni : pozlaćene čipke i sekini koji ukrašavaju rublje, ove zime promovirani u Gradu svjetlosti, poput najdragocjenijeg nakita. Steznici i korzeti vladaju, napravljeni od novih tkanina i vlakana, u svijetu čuvenih “fibres”, što podaruju prozračnost i gipkost, svakom tijelu.

Salon donjeg rublja, ove godine nazvan “Pariz prijestolnica kreativnosti za Salon rublja”, predstavio je i modele pod nazivom “Nightwear”, od čipke i u nekoliko tonova, podvučene kod brandova “Absolutely Pôm” ili “Aubade”. Kod marke “Marie Jo”, bretela je najvažniji detalj, što ostavlja izbor maštovitosti kupca. Brand “Jolidon” je kristale poznatog “Swarovskog”, ušio u sve dijelove intimne odjeće. Korpice su obrađene kao drago kamenje radi ostvarenja , “fluidnog i sofisticiranog” izgleda! Luksuz je u detalju, glamour u sugestiji, a trend su skriveni trezori, koje rublje oglašava kao “ples sedam velova”, što ce reći davnu igru, koju je pokazala Salome.

Steznik se vratio sa velikom bukom, uplašivši žene koje su brzo razumjele njegovu najnoviju svrhu: podarivanje ljepote i vitkosti, svakoj od nas! Postao je jako sexy i glamour modni dodatak, daleko od onih koje su nosile bake. Ako postoji nova ikona predstavljanja najsvježijeg “chica” i elegancije, onda je to svakako Catwoman. Steznik, dugo simbol sputavanja žene i njezinog tijela vraća se zahvaljujući modi da sublimira siluetu i učini ženu poželjnijom i ljepšom, postajući posebno oružje zavodljivosti. Grafičkog izgleda i čistih, suvremenih linija, okreće se budućnosti. Marka “Wacoal” je remodirala steznik i lansirala “Beauty Secret”, novi body steznik, koji se pripija uz tijelo poput druge kože i ne smeta pri kretanju.

Dobrobit kao način postojanja

Trend “loungewear” stalno evoluira pa se marke nadmeću sa inovacijama, kreirajući gipke oklope koji zanimaju tvorce korzeta, koji se sve više zanimaju za rublje koje tijelu dozvoljava dobrobit. Intimnost se njeguje isto kao i tijelo, dom ili obitelj. Odjeća za odmor je jako evoluirala pa se pojavljuju stručnjaci za “homewear” i”loungewear”, preporučujući suvremene materijale i obogačujući modernitet novih otkrića. Trendy su i prirodne materije poput modalnih pamuka, svile, lana ili kašmira. Otkani na najsuvremenije načine, upotpunjuju se biološkim tkaninama, ostvarenim od prirodnih vlakana.


Dobrobit i ugodnost postaju životna filozofija, dok je luksuz njihova komponenta. Zato marka “Occidente”, ulaze u “terapiju bojama” prelazeći preko nijansi- na energetsku dobrobit, ujedno kreirajući sedam pamučnih hlačica, printanih pozitivnim mislima, radi jutarnjeg optimizma. Boje su izabrane u priodnom tonalitetu pa stimuliraju i ostvaruju harmoniju. Za drugo predstavljanje u Parizu, brand “Alix de Riberolles” je napravio kućnu odjeću i pidžame ženama koje rade na vlastitom izgledu, kao baznoj vrijednosti osobne ženstvenosti. Kreatorica ostvaruje spavaćice poput večernjih haljina. Grupa “Minuit douze” pravi kolekcije po romantičnim romanima, krojeći rublje u svili i obraćajući se ženama koje putuju zbog dobrog izgleda u… posebne wellness, spa ili institute za uljepšavanje. Rublje “lounge” se upisalo u svakodnevnicu i izazvalo iznenađenje. Elegantno, ugodno, postaje neophodno za dobrobit, o kojoj se toliko govori.

Dženana Mujadžić

Komentari