Revija “Gucci Cruise” zapalila groblje u Arlèsu

Nesvakidašnja modna revija

495

Kuća Gucci je pretekla sve rivale biranjem rimskog groblja u galskom južnom gradiću Arlèsu za najnoviju reviju “The Cruise”. Šetalište Alyscamp postoji od četvrte godine prije Krista i u njemu su najviđeniji građani našli vječni spokoj. Alessandro Michele je uspio zainteresirati cijeli svijet za modele posebne kolekcije, zapalivši baklje oko podija dugog 200 metara, koje nisu preplašile niti zasmetale VIP uzvanicima poput Eltona Johna, Valerie Golino ili Salme Hayek u pratnji supruga Françoisa Henri Pinaulta, ujedno vlasnika grupe Kering kojoj pripada Gucci.

Dozvolom da pokaže smotru na mjestu pod zaštitom Unesco-a Michele je potvrdio nadmoćnost modne industrije, što bezbrižno upotrebljava povijesno-kulturne prostore za vlastitu promociju. Kreator upravlja brandom od 2015. godine a posvuda u svijetu smatran je modnim revolucionarom. Najnovija smotra šašavih grofica odjevenih u saten i volane, pa hipstera u zebrastim legginzima nadahnutih modnim ludostima od prije 40 godina, prihvaćena je od strane maksimalista, dok je posebno naglašen mantil od crvenog kašmira, asimetrične naočale s različitim staklima… Kolekcija obiluje pomiješanim detaljima koji podsjećaju na insekte, futurističku odjeću za skijanje, rock’n’roll bikere…

Ostvario san

Dizajner je također otkrio trenerke nazvane “Dvorac Montfort”, pa logotipirane torbice i izokrenute vunene kaputiće. Poduzetnik iz Los Angelesa André Bolozos je dobio sva prava na kreacije. Alessandro Michele je u Francuskoj ostvario osobni san upriličivši smotru u antičkom dekoru. Prošle godine je nastojao iznajmiti atenski Parthenon ali zbog restrikcija revija je održana u galeriji Palasive du Palazzo Pitti u Firenzi.
Arlès grad na Rhôni posjeduje bogatu povijesnu baštinu: oformljen 800 godine prije Nove ere, pod Feničanima je bio značajna trgovinska luka. Rimljani su ga preuzeli 46 godine prije Krista. Prije desetljeća otkrivena je na obalama Rhône najstarija bista Césara. S otkrićem željeznice luka Arlès više nije bila privlačna, a zbog izoliranosti je grad privukao Vincenta Van Gogha koji je tu naslikao oko 300 platna za dvije godine boravka. Naziv Alyscamp dolazi od latinskog Elisri Campi, odnosno Elizejska polja i vječno počivalište duša junaka grčke mitologije. Cijela ta uzbudljiva povijest nije se mnogo dojmila manekenki oslobođenih moralnih i spolnih inhibicija prethodnih generacija.

Džana Mujadžić