Preminuo modni kreator Azzedine Alaïa

Kreator u kalendarskom raskoraku

320

U Parizu je preminuo poznati francusko-tuniški modni kreator Azzedine Alaïa u 77. godini života. Vijest je potvrdila galska Federacija Šivanja i Visoke Mode.

Daleko od provkativnosti i ekstravagancije, nije se podvrgavao industrijskim diktatima, priređujući modne revije izvan svih kalendara. Nije se reklamirao niti promovirao svoje modele od kojih je učinio bezvremenski “credo”. Isticao je ženske oblike, nikada ne slijedeći kratkotrajne trendove. Pripadao je generaciji velikih kreatora poput Madeleine Vionnet ili Cristobala Balenciage, ali i Rei Kawakubo iz branda “Comme des Garçons”, čije je djelatnosti temeljio na preciznosti i znanju.

-Mogu započeti šivati haljinu jedne godine i završiti je za deset – isticao je Alaïa. Sasvim sam u raskoraku s umjetnim ritmom sezona i podija. Bio sam među rijetkim što su se odrekli kalendara jer ne volim podvrgnuti kreativnost isključivo industrijskom profitu i zaradi.

Prije dva tjedna fotograf-virtouz Paolo Roversi, slikar-redatelj Julian Schnatel i top model Mariacarla Boscono, pa stilistica Caryline Cerf de Dudz, okupii su se oko Alaïe, odajući istiski “hommage” njegovom neobičnom djelu izvan svih normi.

Kreator je ostvarivao odjeću u tri dimenzije, bez pretjerane upotrebe crteža. Šivao je “po mjeri”, posebno haljine visoke mode ali i neke modele Prêt-à-porter, izbjegavajući diktate sistematskog sezonskog obnavljanja. Nerijetko je predlagao nedemodirane haljine, nekoliko sezona.

Azzedine Alaïa je studirao skulpturu na tuniškoj Akademiji Likovnih Umjetnosti, radeći kod krojačice iz bogate četvrti. Došao je u Pariz 50-ih godina prošlog stoljeća, zaposlio se najprije kod “Diora” pa marke “Guy Laroche”. Oblačio je čuvenu glumicu Arletty i druge poznate Parižanke. Definirao je žensku figuru 80-ih godina i njenu spolnu sigurnost.

Izmislio je “body” i svilene poluduge hlačice, umjesto podsuknje pa suknje s metalnim zatvaračima na leđima. Modeli su mu bezgranično kopirani a haljine nazvane “druga koža”, aktualne i danas radi elegancije i skrivene provokativnosti, čije je postojanje odbijao.

Džana Mujadžić

Komentari