Poznat žiri 68. Festivala u Cannesu

Devet glasova pomno odabranog žirija

100

Braca Joel i Ethan Coen poznati redatelji-predsjednici ovogodišnjeg 68. izdanja Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu, okružit će se poznatim aktivistima sedme umjetnosti, s kojima će odabrati čuveni “palmares” i dobitnika Zlatne Palme dugometražnih igranih ostvarenja, na svečanosti zatvaranja najpoznatije manifestacije svjetskog filma, koja ce se održati 24. svibnja.

Čuveni i prestižni žiri čine četiri žene i pet muškaraca:

Poznata španjolska glumica Rossy de Palma, autentična predstavnica Almodovarovog djela i redateljeva muza. Međunarodnu karijeru je ostvarila zahvaljujući učešću u ostvarenjima Roberta Altmana, Mike Figgisa, Patricea Leconte ili Mehdi Charefa.

Galska zvijezda Sophie Marceau, više poznata po ljubavima sa Zulawskim kojemu je rodila sina Vincenta ili Cristopherom Lambertom, nego po ulogama ostvarenim u oko četrdesetak filmova. Bila je negativna James Bond girl, u nastavku sage pod nazivom “Nebo nije dovoljno” 1995. godine i u filmu Mela Gibsona “Braveheart”. Realizirala je film “U ime ljubavi” 2002. godine i ostvarenje pod nazivom “Nestala iz Deauvillea” 2007. godine.

Sienna Miller je britanska filmska i kazališna umjetnica. Izašla je iz anonimnosti 2004. godine zahvaljujući filmu “Layer Cake” koji je realizirao Matthew Vaugham. Na Broadwayu je interpretirala značajan lik u čuvenom “Cabaretu” koji je na scenu postavio, ne manje slavan redatelj Sam Mendes. Bila je u Cannesu i prošle godine, u umjetničkoj ekipi djela “Foxcatcher” koji je realizirao Bennett Miller. Činila je dio castinga kontroverznog ostvarenja Clinta Eastwooda “American Sniper”. a upravo je završila snimanje “High Rise” pod redateljskom palicom Bena Wheatleya.

Rokia Traoré je poznata malijska glazbenica i pjevačica. Njezin album iz 1998. godine nazvan “Mouneissa” hvaljen je na cijeloj planeti. Dvije godine kasnije izdala je CD “Wanita” a 2003. “Bownboi”. Slijedi album “Tchantcha” 2008. pa “Beautiful Africa” 2013. godine. Rokia Traoré svira nekoliko instrumenata i ostvaruje umjetničke suradnje, širom svijeta.

Umjetnici svjetskog glasa

U canneskom žiriju je i poznati meksikanski redatelj, scenarist, glumac i producent, Guillermo del Torro. Njegov izbor je obradovao ženski dio filmske publike. Najprije šminker pa specijalist efekata, poznat je iz ostvarenja “Mimic”, “Blade II” ili “Hellboy”. Guillermo del Torro je predstavio “Cronos”, svoju prvu fikciju, u programu “Paralelne selekcije” u Cannesu, a njegov film “Panov labirint”, bio je u službenom programu dugometražnih, igranih ostvarenja 2006. godine.

Xavier Dolan je kanadski redatelj, glumac, scenarist i producent. Nakon prvog filma “Ubio sam majku”, ostvarenog s 20 godina snimio je “Zamišljene ljubavi” pa “Laurence Anyways”, predstavljene u Cannesu u programu “Izvjestan pogled”. Realizirao je i djelo “Tom na farmi” projecirano na venecijanskoj Mostri, gdje mu je dodijeljeno priznanje FIPRESCI. Za zadnji film “Mommy” dobio je nagradu Žirija, prošlogodišnjeg Festivala u Cannesu i najveće galsko, filmsko priznanje “César”. Nadareni cineast već snima novi film kojeg je naslovio “The Death and Life of John F. Donovan”.

Američki umjetnik Jake Gyllenhal je započeo karijeru s jedanaest godina. Postaje poznat široj publici ostvarenjem “Donnie Darko”, u režiji Richarda Kellyja. Označen kao sigurna vrijednost Hollywooda, snimio je “Jarhead” Sama Mendesa, “Tajnu Brokeback planina” Anga Leea, nagrađenog “Zlatnim lavom” u Veneciji. Igrao je i u “Zodiacu” cineaste Davida Finchera, koji je bio u službenom programu fikcija u Cannesu 2007. godine. Nedavno je završio tri policijska djela u režiji Denisa Villenemea i Dana Silroya.

Džana Mujadžić

Komentari