Ovogodišnji 227. Salon francuskih umjetnika oformljen od strane najpoznatijeg ministra Louisa XIV, ekonomista Jean-Baptistea Colberta (1619-1683), koji se održava u poznatoj Velikoj palači Grada svjetlosti, nedaleko od najljepše avenije na svijetu Champs Elysées, predstavlja ostvarenja 637 umjetnika iz cijelog svijeta, koji žive i rade u cijelom Hexagoneu (drugi naziv za Francusku).

Alain Bazard je predsjednik odjela za slikarstvo, Jean-Pierre Gendis je odgovoran za kipare, Claude Tournon za grafičare. Fotografe predvodi Afsaneh Afkhami, dok se Marine Delalent brine o arhitektima. Ona je i predsjednica Salona koji kako kaze: “Mora biti utisnut u suvremenost, pa naglasiti sposobnosti i nadarenost mladih umjetnika. Ujedno i unaprijediti njihov razvoj i usavršavanje u okviru izložbe, koja ih prima i okuplja”!

Jedini modni kreator prestižne postavke je galski stilist visoke mode Jean Doucet, koji također proslavlja tri desetljeća uspješnog djelovanja. Stručnjak odjeće po mjeri radi po posebnoj tradiciji galskog obrtništva.

Prestižne suradnje

Umio se dopasti međunarodnoj klijenteli zahvaljujući znalačkom izboru materija, pariškim glamourom i brigom za detalje. Cijenjen i poznat u svijetu mode, Jean Doucet znalački unapređuje ženske osobitosti. Velika palača predstavlja njegove kostime iz bajki, koje nose članovi baleta pariške Opere.

Nakon završene Visoke skole pariške modne kreacije, Doucet je jedini primljen u kuću Dior na usavršavanje. Zatim je surađivao s Paco Rabanneom, Emmanuelom Ungarom, Jeanom Patou ili Christianom Lacroix. Početkom 1988. je fondirao osobni brand. Pozvan sudjelovati na prestižnoj izložbi koja postoji od doba poznatog Colberta, kreator je posebno počašćen.

“Sretan sam što se predstavljam na ovaj način, obilježavajući 30-godišnji jubilej postojanja moje marke. Kombinacijom fotografije s modnim kreiranjem uspostavljamo dijaloge s ostalim umjetničkim oblicima. Pomogli su mi klasični plesači pariškog baleta, koje je sublimirao Jérôme Guézon, vlasnik frizerskog Angel studija. Igrom slučaja, izložba koincidira s lansiranjem novog šampanjca Be Couture Rosé, koji sam ostvario sa čuvenom kućom JP Gaudrat.

Džana Mujadžić