“Bar” kaputić promijenio oblik

Pariške kolekcije pokazane na aktualnom Fashion Weeku biti će dostupne sljedećeg siječnja, malo prije smotri za narednu, hladnu sezonu.

Dizajneri bez prestanka prognoziraju odjevne osobitosti budućnosti pa se smatraju pretečama vremena. Kada se to događa u svjetskoj prijestolnici fashiona, značenje događaja poprima planetarni impakt.

Futurističke pulsije je najprije ispoljio Raf Simons svojim privlačnim smotrama održanim na čuvenom “Carréu” muzeja Le Louvre, što slijedi osunčano putovanje, ujedno nematerijalno i strukturirano.

Negdje u budućoj nježnosti blagog proljeća i vrućeg ljeta, u kojima će šuštati organdinske haljine kao odjek poznatim Bar kaputićima koje je izmislio Christian Dior prije sedam desetljeća, a nadareni Belgijanac, aktualni umjetnički direktor kuce Raf Simons pretvorio u privlačne veste od mornarsko plave vune, što će krasiti noći uz hlače ili suknje. Muško-ženske igre kao naslućivanje “fluidnog pejsaža
budućnosti”, predviđaju osjećaje slobode i mira. Kratke hlačice i rublje će biti od bijelog pamuka, a poznate “parke” plisirane u pamuku i svili izvezenim organca vezom, slaviti će svježinu ljetnih vrtova nekih budućih svitanja između zemlje i neba!

Karl Lagarfeld koji je nedavno proslavio 82. rođendan predstavlja svoje fotografije u poznatoj, pariškoj Pinakoteci, organizirao je svoju proljetno-ljetnu smotru modela za 2016. godinu u Velikoj palači, gdje je instalirao aerodrom Chanel Airlines! Predstavio je najnoviju verziju neponovljivog kostima nezaboravne Coco, ali bez uočljivih džepova, niti monograma CC. Novina je poznati šešir “canotier” kojim se Parižani diče. Slavni Hamburžanin je upotrijebio i tehnike impresije u 3D, isprobane u prethodnoj smotri modela. Lansirao je i torbicu Rhodoid što naliči pčelinjem gnijezdu, pokrivši ga strassom. Haljine su plisirane, a zračne bluze pokrivaju kostimi s hlačama printani zig-zag! Nisu zaobiđeni ni baseball kačketi što se nose uz kratke haljinice, koje podsjećaju na nekadašnje donje rublje. Ugođaj je upotpunio Michel Gaubertin s mixom jako galaktičkog funka i Srebrna simfonija Philippa Gorbačeva.

Cool i rock cure

Kod Saint Laurenta, Hedi Slimane je nanovo predstavio rock odjeću, blisku mladim i jako efikasnu. Na podiju je prepoznata sjena Courtney Love perioda Live Trough This i Kate Moss u Glastonburyju, slavnom i mitskom festivalu rocka. Djevojke su prolazile u zamjetljivo neobučenim haljinama što se kližu po tijelu. Nosile su čizmice od kaučuka posute strassom i velike prsluke, a ponekada i muške pletene jakne. Iako kolekcija ne donosi vrijedne novine, Slimane je imao uspjeha jer je shvatio kako nove generacije mladih djevojaka ne žele biti samo ženstvene, nego najprije “cool”! Alexander Wang je potpisao zadnju kolekciju brenda Balenciaga. Čekajuci obnovu nekadašnje bolnice Laennec, smještene u pariškom šestom okrugu
u kojoj je sjedište marke, smotra je upriličena u kapeli iz 17. stoljeća. Wang vidi ljeto u bijelom, a uspješno je deklinirao donje rublje i korzete, komponiravši ih s različitim registrima: sportskim, naivnim, sugestivnim.

Kreator je trijumfalan, prelazio je nonšalantno podijum i pravio selfije, oslobođen misije kod poznate kuće, koja mu očito nije odgovarala. Vidjet ćemo kako ce se snaći njegov nasljednik, gruzijski dizajner što, upravo, izlazi iz anonimnosti. Aristokrati različitih vrsta su imali sastanak pred podijima Elie Saaba.

Najslavniji Libanonac Pariza je okupio poznata lica poput pjevačice Caroline Vreeland, unuke nekad čuvene Diane istog prezimena. Zatim Kris Jenner oduševljene svojom kćeri Kendal koja je osigurala finale smotre što nanovo aktualizira morski chic, isto kao i izletnički. Novina za maestra romantičnih oprava koji se upisuje
u nove registre. Kolekcija obiluje prugama na ljetnim haljinama kompletiranim baseball jaknama, ili ansamblima od perforirane kože, zahvaljujući različitim tehnikama lasera. Bombersi su od svile i printani motivima listova na drveću.

Manekenke s frizurama junakinja nekadašnje poznate TV serije “Charlijevi anđeli” su nosile rimsku obuću ili metalne sandale, hodajući po električno plavom podiju koji se kretao u ritmu “Your Love” hita Frankie Knuckels.Sve je bilo u posebnom tonu mladenačke smotre, koja predstavlja veliku promjenu u načinu šivanja slavnog kreatora.

Carol Lim i Humberto Leon su pokazali kako ih Kenzo nije slučajno odabrao za umjetničke direktore. Najprije nadareni crtači ostvarili su optimističnu smotru, ujedno dobro raznobojnu i jako komercijalnu.

Džana Mujadžić