Na dvije razine Salon, koji je postao Svjetski susret čokolade, predstavio je najpoznatije chefove, slastičare, izlagače, eksperte, autore i umjetnike iz 40 zemalja. Pariški čokoladni susreti su aktualno najraznolikija manifestacija svjetskog tržišta i neponovljiva prilika da publika za pet dana otkrije velika imena ove poslastice, ujedinjena u Gradu svjetlosti.

salon čokolade

Svi izlagači su imali zadatak pokazati osobnu inventivnost i ostvariti jedinstven proizvod, ekskluzivan i neviđen. Oko dvadesetak zemalja, najtraženijih proizvođača kakaoa iz Afrike, Južne Amerike, jugoistočne Azije su se ujedinili i pokazali njihovo
kulturno nasljeđe, ali i nacčne proizvodnje kakaoa, kao i tlo na kojem uspijeva. Po prvi put je pariški Salon predstavio Finale World Chocolate Masters, u organizaciji Cacao Barry. Najbolji obrtnici, odabrani u cijelom svijetu, natjecali su se kvalitetom oko teme
“Prirodno nadahnuće”!
Oko 2 000m² je bilo posvećeno animacijama publike, pa su međunarodni chefovi s Parižanima i bezbrojnim turistima, podijelili “uživo” slatke performanse, a eksperti za kakao objasnili načine transformacije kakaoa u čokoladu, naglasujući vrijednost fermentiranja za kvalitetnu proizvodnju.

7, 5 milijuna posjetitelja

Novi prostor nazvan Espace BtoB je platforma izmjenjivanja iskustava među profesionalcima što je predstavila posebnu selekciju nabavljača i proizvođača materijala za proizvodnju čokolade. Ovogodišnje 21. izdanje Salona imalo je za glavnu temu “Kakao izraze i čokoladne novine” pa su pokazani svi aktualni trendovi čokoladnog i slastičarskog universa, slaveći kreativnost, avantgardizam i kapacitet inovacija.

haljine od čokolade

Nova imena su rivalizirala neviđenim proizvodima jer je čokolada poseban hit najnovijih “it -deserta”! Salon 2015. godine je također pomogao posjetiteljima odabrati najuspješnije i najukusnije kreme, koje su ocjenjivali eksperti i chefovi što upravljaju planetarnom kulinarskom aktualnosti.

Ovaj melting-pot ukusa je također predstavio “Oblasti čokolade i zemlje kakaoa”, “Čokoladu kao zdravstveno zadovoljstvo i dobrobit”, “Fashion cooking”, “Osvetu bijele čokolade”, “Nanovo iznađenu tradiciju” i “Francusku čokoladu”.

Posjetitelji kojih je bilo više od sedam milijuna mogli su degustirati različite vrste čokolade u ateljeima, vidjeti modnu smotru haljina od najomiljenije poslastice planete, slijediti spektakle uz prisustvo poznatih osoba i prisustvovati selfie skupovima oko “Wild Choco Bara”, monumentalne skulpture od šest metara, koju je ostvario Richard
Orlinski, chef slastičarnice “Pré Catelan Christelle Brua”. Neprestano je organiziran omiljeni “Pastry Show” s najpoznatijim meštrima koji su spravljali poslastice i dijelili ih publici, uz odgovarajuće recepte. Priređivani su i susreti “Chocosphère” u čijem su sustavu bile konferencije, različiti master class i okrugli stolovi.

Džana Mujadžić