Pariška raskošna smotra visoke mode

Veličanje luksuza i kreativnosti

104

Pariški Fashion Week uvijek je posebno modno slavlje i mjesto neočekivanih susreta. Tako su se na Armanijevoj smotri visoke mode zajedno našle Isabelle Huppert i Nicole Kidman, imenovane za Oscara. Prva za glavnu ulogu u ostvarenju Paula Verhoevena “Elle”, dok je lijepa Australka začudila ulogom u “Lavu” Gartha Davisa. Obje glumice su pažljivo promatrale predivne male jakne s naramenicama nalik na pagode, jacquardom utegnutih pojasa ili printanih oprava od ružičaste svile, hlača s elastičnim štrikom, asimetričnih dugih muslinskih haljina ili novih sarija, pa ponča s etničkim vezom.

Visoka moda je najprije upućena elitama ali suvremena, najprije, usvaja mainstream kulturu.Treba reci da se današnja Café Society, redovito izlaze na društvenim mrežama koje su i baza nove kolekcije Artisanal, poznate kuće Martin Margiela koju vodi John Galliano. Njegovi “selfi” modeli sastavljeni su od širokih haljina nalik mantilima čija destrukcija podsjeća na kućne haljine i kombinezone. Izrađene od svile i novih tkanina, nose se na kožne bodijje. Jakne od tila su znalački izvezene a mantili vojničkog stila podsjećaju na muške. Svaka silueta posjeduje čuvenu teatralnost talijansko-engleskog kreatora.

Na Valentinovoj smotri najprije je odana počast preminuloj kreatorici Franci Sozzani uz sudjelovanje osnivača brenda Valentina Garavanija i poznate Anne Wintour. Pierpaolo Piccoli je okrenuo još jednu stranicu odlaskom Marie Grazie Chiuri, aktualne kreatorice čuvenog Diora. Nadareni Rimljanin upotrebljava posebnu paletu boja i nijansi, od lažno bijelih slonovskih preljeva preko zelenih i ružičastih s tonovima crvenog… Linije su čiste i duge, a haljine nalik na kolone, plisirane sa plaštevima od vune, nazvanim Watteau.. Gornji dijelovi su od jerseya ili svile, a posuđuju estetiku peplum filmova starog Hollywooda. U ateljeima slavne kuće izvezeni su predivni ogrtači koji su oduševili publiku.

Džana Mujadžić