Paris Fashion Week : Namjerno skromna odjeća istinske elegancije. Parižanke prosvjeduju protiv spolnog nasilja

342
Davnih 60-tih godina prošlog stoljeća moda je postala planetarna aktualnost.
Stil epohe je nezaboravan: mini suknje, vinilske čizmice i futurizam! Nakon hippy ležernosti slijedećeg desetljeća, 80-te godine su se odlikovale kostimima uspješnih poslovnih žena, raskošnim naramenicama i “power dressingom”. Zadnji period obilježen je”misaonim minimalizmom” i trendovima elegantnih junakinja.
Novi milenij donio je porno-chic uticaje i bling-bling tendencije. Stručnjaci su, upravo, identificirali najznačajnije kakrakteristike drugog desetljeća novog stoljeća : prekrivanje, odjevena ramena i volumene što brišu konture tijela. Pristojne siluete su najvjerovatnije, reakcija na predhodne kričavosti, šljokice i svjetlucanja, možda sekundarni fenomen nazvan “skromna moda”. Ako je ranije bilo teško uspostaviti odnos garderobe i politke, danas je ostvarljiv. Činjenica je neoboriva, iako ne treba zaboraviti kako su robne marke poput Comme des Garçons predstavljale prostranu odjeću, obilježivši pokret “crows“. Nikako pristojnu modu.
Simboli pokrivajuće estetike koja je preplavila planetu, u Parizu dobijaju lokalne odlike blage raskalašenosti: Na čuvenom trgu Trocadéro kreator branda Yves Saint Laurent, Anthony Vaccarello, znalački je spojio erotske elemente ženske mitologije: grudi, bokovi, pozadine su se ocrtavali zahvaljujući smjelim bojama, skalpel krojevima i prozirnim, veoma sugestivnim materijalima. Na čistom zraku ostvareno je fashion sjećanje na Palomu Picasso. Činilo se kako manekenke šetaju po vodi zahvaljujući pistama sa zrcalima i ogromnim fontanama, koje krase susjedstvo slavnog tornja gospodina Eiffela. Snaga modnog imena je predstavljena i slavnim uzvanicama poput Catherine Deneuve, Charlotte  Gainsbourg, Kate Moss, Cindy Crawford. Poznate su dame bile smještene u aleji lažnih, bijelih palmi podsjećajući na Los Angles u kojemu je brand, zadnjih godina doživio preporod.
U Parizu su predstavljene nesvakidašnje western košulje, čizme od kože pitona, plišani hippy kaputići, bluze sa žabicama kakave je davno odijevao Jimi Hendrix, potom odjeća Sylvie Vartan koju je osnivatelj kuće, ostvario 60-ih i 70-ih godina.
Umjetnički direktor je lansirao večernju odjeću pa su manekenke, jako našminkanih očiju i podignute kose šetale u bodyjima sa mnogo izreza i dubokim dekolteima te baršunastim haljinama.
Novi materijali
Na Četvrtastom trgu pariškog, futurističkog zdanja Forum les Halles Christelle Kocher je zatvorila prvo poglavlje svoje marke Koché s kojom je krenula u rujnu 2015 godine. Prošlog je lipnja pred brojnim obožavateljima i neofitima predstavila kolekciju “Croisière” na mostu Danielle Casanova u Marseilleu. Prvi put u Gradu svjetlosti poseban show u prostoru bez publike, u podzemlju zgrade Komunisticke Partije Francuske!
Kreatorica je adaptirala nogometne majice i radne kombinezone našivima čipke ili metalnih motiva afričkih dashiki ili ukrasima od metala koji podsjećaju na tetovaže Berberskih plemena. Pripremila je i modele u stilu zapadnjačkog gipao što miješa “cheap” parišku tipografiju.Pokazane su bailaora haljine, plesačice flamenca kojima su uklonjene folklorne odlike, zamijenjene cuvenom, pariskom elegancijom.
Dries Van Noten uzor je mladim dizjnerima zbog dugovječnosti njegovog, istoimenog branda kojim upravlja već 30 godina. Prošlog je lipnja iznenadio prodajom većine marke španjolskom “Puigu“, u sklopu kojega djeluju marke Paco Rabanne ili Jean-Paul Gaultier.
Oslobođen suvišnog bavljenja birokracijom, posvetio se kreiranju ostvarivši modele 100 posto DNV, lepršave, suvremene i elegantne alternative odjeći sa red carpeta. Njegova Luise Cassati je oduševila u opravi od plastičnih jezika.Pokazao je i naslikane, pamučne mantile te kombinezone vatrogasaca sa “disco” resama.Tkanine su posuđene workerwearu, tehničke, vinil ili od svile, nastale na način proizvodnje papira.
Moje tijelo, moj izbor!
Pored mnoštva kulturnih, sportskih i modnih događaja što plijene pažnju medija cijelog svijeta, ženski protesti održani prošlog vikenda na trgu République u 11 okrugu Grada svjetlosti, privuklI su posebno zanimanje javnosti.
Upriličen je masovni “die-in“, veoma efikasan jer su se na prostranom trgu skupili brojni stanovnici ali i turisti, koji još uvijek opsjedaju Pariz.
Prema riječima Suzy Rojtman članice poznatog pokreta “Sve mi“/Nous toutes/, radi se o operaciji “stisnute sake“. Aktivistice su legle na glatke ploce, predstavljajuci žrtve spolnog nasilja. U Francuskoj svaki drugi dan umre žena od udaraca bračnog ili životnog suputnika kao i nepoznatih napadača, koje nikada ranije nije susrela. Stavljeni su i natpisi o ženskim urbicidima smatranim političkim zločinima. Mnoštvo učesnica protesta nosilo je panoe sa natpisima : “Moje tijelo, moj izbor“, “Sve mi zajedno“, “Ne je ne“!
Kolektiv “Nous toutes” nastao je ujedinjenjem različitih ženskih i feministickih grupacija kao i članova građanskog društva.
-Godinama manifestiramo ali od nastanka pokreta “Me too” i “Balance ton porc”/Baci tvoju svinju/, nastojimo umnožiti ženske, društvene mreže, aktivirati osobe oba spola koje ne vole ovakvo traženje prava. Cilj je prevencija zločina nad ženama kao i podrška koja nam je potrebna 24. studenog, kada se obilježava međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama. Organizirat ćemo veliki marš protiv spolnog nasilja, na kojem će sudjelovati više tisuća osoba koje će doci u Pariz iz svih dijelova Francuske”.
Homofob i ženomrzac
Nedaleko od prve manifestacije, na velikom pariškom trgu održao se drugi prosvjed Brazilki koje su u Europu došle objaviti nedjela Jaira Bolsonera, predsjednickog kandidata ultra desnice, nedavno izbodenog nožem. Favorit budućih izbora pokrenuo je četiri milijuna Brazilki, koje su se okupile u zajednički pokret pa nakon Brazila, protestiraju u svim svjetskim metropolama.
-Nije samo povlašteni kandidat krajnje desnice, vec homofob i ženomrzac koji je izjavio kako ružne žene ne zaslužuju biti silovane! Moramo se organizirano boriti protiv ovakvih izjava- povjerila je Elisa iz Rio de Janeira.
Džana Mujadžić iz Pariza za Teklić

Komentari