Paris Fashion Week: Muška moda simbol ljepote postojanja

Više od stoljeća se iza glamura, ljepote i oduševljenja krije saznanje da je moda svjetski industrijski stroj, lansiran u svrhu utrke proizvoda i njegove moći.

124

Pragmatično gledanje može uplašiti, ali je jasno da proizvodi radna mjesta, što se ne može zanemariti u doba raširene nezaposlenosti. Zato zadnje pariške smotre muškog odijevanja u okvirima modnog tjedna, valoriziraju kvazi egzistencijalnu prirodu odjevnog predmeta!

Olivier Rousteing, umjetnički direktor brenda Balmain razmišlja o galskim povijesnim vrijednostima, ali i osobnim korijenima. Kolekcija koju je pokazao je osobna pa obiluje “uniformama” uobičajenim za kreatorove podije: kaputićima od odijela koji se dekliniraju u mozaiku luksuznih materijala: kože, svile, vune, egzotičnih motiva. Sve to upotpunjeno ravnim hlačama, pa kolekcija daje utisak slobode pod američkim utjecajima. Kao i mnoštvo drugih stilista i Rousteing stremi ka pomiješanim programima, pa njegovim podijima ženski manekeni već predstavljaju proljetnu red kolekciju.

Švedska marka Acne studios je okrenula pravila pa publika najprije prolazi kroz kulise i šeta podijem na kojem su manekeni na stolicama. Nose široke hlače i lažno neutralne boje, jakne od vune i prsluke retro stila. Siluete su često upotpunjene maxi-kaputima.

Japanski brend Sacai irsku je vunu pretvorio u dopadljive gornje dijelove. Ostali odjevni predmeti imaju western izgled i ekspresionističke konstrukcije. Dior Homme, uvijek pod vodstvom Krisa Van Assche simbioza je tradicionalne galske elegancije i novih stremljenja belgijskog kreatora koji radi u slavnoj kući cijelo desetljeće, slaveći i 70 godina poznatog labela. Ležerne i duge jakne se nose na gornje dijelove bez rukava, dok su mantili ukriženi svilenim šalovima, a hlače naglašeno ispeglane i veoma chic. Kuća Lanvin i njezin stilist za mušku modu Lucas Ossendrijver kultiviraju suvremeni i moderni modni rječnik. Mat teksture, naslaganu odjeću, široke hlače, majice, hlače kombinezone i siluete grafičkih kontrasta. Hermes je uspješno ostvario svoju blagu revoluciju: jakne su izražene vidljivim zipovima, ostvarene od toilbrightana, novog materijala veoma tehničkog i ležernog.

Kolekcija Paula Smitha je zabavna lekcija radosti i originalnosti. Nakon 40 godina karijere, slavni Englez koji obožava Pariz, izlaže neparna odijela neobičnih nijansi i bluza košulja, koje podsjećaju na havajske. Postoje i u ženskoj verziji pa podvlače njegov svijet u tehnikoloru. Kod Kenza, dvojac Carol Lim i Humberto Leon je u japanskom ugođaju. Vidljivi su utjecaji Ryuichija Sakamoto, pjevača i osnivača tamošnje elektronske glazbe, pa Sayoko Yamaguchi, najdraže manekenke osnivača marke Kenza Takade. Kolekcija je cvjetna, elegantna i upotpunjena ženskim modelima od svile, pa djevojke akrobatskih sposobnosti skaču uz zid pokazujući i raznobojne tajice. Show Aleksander McQueen je po običaju jedinstveno iskustvo. Od klasičnih odijela do izvezenih mantila, podijem su prolazili vitki dječaci u koži, odjeveni u izvezenu odjeću ili svilenu sa zabavnim trakama koje su lepršale u svim pravcima. Pokazana je tehnička savršenost, dah romantičnosti i posebna senzualnost.

Džana Mujadžić