Nemogući razgovori

96

Godinu dana nakon veličanstvene retrospektive Alexandera McQueena, čuveni njujorški Metropolitan Museum je ujedinio dvije velike dame mode : Miucciu Prada i Elisu Schiaparelli u posebnoj postavci pod nazivom “Schiaparelli i Prada, nemogući razgovori”. Desetine odmah prepoznatljivih kreacija dvije poznate stilistice izlažu se do 19. kolovoza a poznati australski redatelj Baz Luhrmann je snimio film, o toj nemogućoj, modnoj konverzaciji dviju poznatih Talijanki iz različitih epoha.

Elisa Schiaparelli /1890-1973/, baka čuvene zvijezde Marise Berenson, dobila je lik glumice Judy Davis pa razgovara sa Miucciom Prada, rođenom 1949. godine, o karijeri i osobnom značenju mode. One se nikada nisu susrele u stvarnom postojanju ali zahvaljujući sedmoj umjetnosti, sjede jedna naspram druge za velikim stolom, pričajući o životu, osobnim mišljenjima i stavovima. Obje kreatorice su odavno poznate kao jake i upečatljive osobe, poznate po smislu za provokaciju. Uglavnom, posjeduju slične pogledna svijet, ali im je stav različit kada pričaju o modi, koju jedna smatra umjetnošću, a druga ne!

Ideja za ovakav dijalog je nadahnuta intervjuima ličnosti različitih generacija, koje je ostvario Miguel Covarrubias. On je 30-tih godina prošlog stoljeća, često razgovarao sa starijom stilisticom iako se izjave Elise Schiaparelli oslanjaju na njezinu autobiografiju, nazvanu “Shocking life”. Miuccia Prada je sa zadovoljstvom prihvatila učešće u filmu i detaljno odgovorila na pitanja redatelja Luhrmanna.

“Poslije izložbe McQueenovih modela, odlučili smo organizirati izložbu o ženama-modisticama”objasnio je glavni konzervator postavke, Harold Koda. Prije četiri godine dobili smo predivnu kolekciju modela Elise Schiaparelli. Željeli smo je pokazati svima i dugo tragali za aktualnom kreatoricom doraslom i pogodnom za naše, neobične i nesvakidašnje razgovore”. Po Kodinom mišljenju, jedino je odgovarala gospođa Prada. Najprije jer je kao i starija kolegica-Talijanka i upečatljiva predstavnica “istinske elegancije i sinergije kao i savršenog ugleda na planetarnoj, umjetničkoj, sceni”!
Direktor MET-a, Thomas P.Campbell je istakao da je nadrealizam s ostalim suvremenim, umjetničkim pokretima, imao veliki utjecaj na odjevna ostvarenja dvije kreatorice, te je bilo najnormalnije da se njihova kreativnost i dometi, izlože u Metropolitan Museumu.

Ostalo je još pronaći pogodnog sineastu, koji može snimiti zanimljivo, filmsko ostvarenje. “Otkrili smo da Miuccia i Anna Wintour, odgovorna urednica američkog izdanja magazina “Vogue”, dobro poznaju australskog redatelja”- izjavio je Harold Koda, naglasivši da je Luhrmann njujorški susjed kontroverzne Engleskinje. Ona ga je i kontaktirala za naš projekt. Dijalog koji je filmaš ostvario između popularne “Schiap” i čuvene Prada je zanimljiv, inteligentan i prisan”.

Izložba je smještena u nekoliko prostranih dvorana, u kojima se može vidjeti oko 100, različitih odjevnih predmeta i četrdesetak modnih dodataka, posebno šešira i cipela, koje je baka Marise Berenson kreirala između 20-tih i 50-tih godina 20. stoljeća. Njima su pridružene Pradine invencije s kraja 80-tih i početka 2000-tih godina. Luhrmann je upotrijebio posebne video snimke, napravivši suvremenu kronologiju izrade odjeće.

Postavku je upotpunila dobrotvorna svečanost koju su upriličile Prada i Wintour, sakupivši zvijezde poput Scarlett Johansson, Sofie Vergara, Hilary Swank ili pjevačice Beyonce. Čuvena manekenka Gisele Bundchen je također, na bučan ali privlačan nacin, upotpunila dugu listu poznatih i imućnih uzvanika.

Džana Mujadžić

Komentari