Mona Lisina blizanka stize u Pariz

126

Madridski muzej “Prado” je pronašao autentičnu kopiju Leonardove “Gioconde” kao “prvu poznatu” i ostvarenu istovremeno kada i najslavniji portret na svijetu, još uvijek čuvan u Dvorani Država, najvećoj u pariškom muzeju “Le Louvre”, gdje se vratila prije sedam godina, nakon četvorogodisnjeg boravka u dvorani Rosa, zbog renoviranja njezine uobičajene nastambe. Španjolsko platno istih razmjera, 77 cm visine i širine 53 cm kao i zadnji Leonardov autoportret ostvaren tik pred umjetnikovu smrt u 62. godini, pokazuje mlađu i drugačije odjevenu Giocondu. Razlog njezinoj mladosti je činjenica da je pariški original koji Talijani stalno traže, prljav pa model od 24 godine, djeluje umornije. Prema tumačenjima zamjenika direktora madridskog muzeja Gabriele Finaldija, njihovo platno je nedavno restaurirano te su stručnjaci otkrili isti pejzaž, koji se nalazi u drugom planu da Vincijeve slike, dosada zatamnjen, nakon što ga je neko prebojio u 18. stoljeću, vjerojatno zbog tadašnje ideje o estetici likovne umjetnosti.

Restauracija neobično slične kopije je otkrila i druge pojedinosti, koje će madridski stručnjaci povjeriti francuskim, što mogu pomoći otkrivanju istine o stvarnom identitetu osobe na platnu. “Mona Lisa iz Prada” je napravljena na panou od hrasta, dok je original ulje na platnu sa panoom od jablanovog drveta, uobičajenim za talijansku Renesansu, 16. stoljeća. Također je utvrđeno da je portret ostvaren u ateljeu velikog da Vincija, a kao mogući autori, spominju se njegovi učenici Andrea Salai i Francesco Melzi. Prvi, čije je pravo ime Gian Giacomo Caprotti je bio Leonardov pomagač i ljubavnik, pa mnostvo stručnjaka smatra da je, zapravo, on Mona Lisa. Međutim model naliči i na Leonardovu majku Caterinu, te specijalisti podvlače kako zbog istih dimenzija sa čuvenim autoportretom, predstavlja ženu koja je genije iz Vincija, htio biti! Zato nitko nikada neće otkriti tajnu njezinog osmijeha, što je stoljećima posebna enigma!
Portret iz Madrida će se već 26. ožujka izložiti uz pariški original i vjerojatno povećati posjetu “Le Louvre”-a u koji godišnje dođe 6 miliona osoba, samo radi Mona Lise, što zvanično predstavlja firentinsku groficu Lisu del Jocondo. Slika je ostvarena između 1503. i 1507. godine.

Dzana Mujadzic

Komentari