Milano Fashion Week: Ustaljene muško-ženske smotre

Svi Zajedno ali u osobnom stilu

383

Na milanskom muškom Tjednu Mode smotre imaju samo “muževne” nazive, jer lombardska prijestolnica ide u korak s vremenom pa manekeni i manekenke dijele podije!

Nazvan “co-ed” od engleskog termina za miješane skole “coeducational”, fenomen je započeo stidljivo prošle godine u svjetskim modnim centrima. Aktualno sasvim uklopljen u milanske kalendare, dozvoljava modnim kućama posebnu i dobrodošlu uštedu jer se sve odigrava u jednom zajedničkom showu.

Talijanski brand Dolce&Gabbana usvojio je novi način modnih šetnji ali bez miješanja žžanrova. Smotra koju je animirao mladi američki pjevač Austin Malhone, interpretirajući osobne hitove okružen djecom-zvijezdama koji su za tu priliku postali modeli, publika je gromoglasno pozdravila. Domenico Dolce i Stefano Gabbana predložili su sexy odjeću ženama ali i klasična muška odijela pravilnog kroja. Žena D&G nosi skandalozno kratke hlačice, crne haljine i korzete od satena pod dugim mantilima, dok muškarac odijeva jakne sa stegnutim pojasom i motivima jacquarda ili prelijepih tamnih nijansi koje ponekad prelaze u ružičaste i zlatne tonove. Za sljedeći hladni period prošiveni ogrtači će sličiti na pokrivače i biti veoma dugi, dok će hlače nazvane “cargo” dosezati do polovine nožnog lista. Posebnu novinu predstavlja zlatni vez na garderobi vojničkog nadahnuća s mantilima, kapama i kukuljicama carskog stila.

Marka Moschino je na podije popela mlade djevojke koje su uspješno otkrile mušku kolekciju, isto kao i žensku pred kolekciju za nadolazeću jesen, naglašenog vojničkog duha. Prada je također uveo mnoštvo ženskih “look-ova” u muško-žensku smotru, što čini već nekoliko sezona i prije svih ostalih.

Marka Antonio Marras predložila je “show” posebne originalnosti u kojem moda slijedi umjetničke perfomanse. Trenutno se marka izlaže u Milanu, a sardinijsku dizajner, ujedno plastičar, je instalirao siluete u središte ostvarenja.

Miješanje materija i oblika

Gledatelj-posjetitelj je pozvan u bajkoviti svemir Marrasa, ispunjen kolažima, crtežima, fotografijama i ostalim objektima koje je stilist skupio na brojnim putovanjima. Manekenke i manekeni su na podiju tumačili mitske ličnosti, pričajući njihovu priču gestikuliranjem ili vještim koreografijama “živih slika”! Smatran najintelektualnijim talijanskim kreatorom, Marras je pokazao odjevne predmete pomiješanih oblika i materija, koji jedni druge nadopunjuju. Ženama predlaze veove čineći ih tajanstvenim, haljine s volanima cvijetnih uzoraka, dok muškarce oblači u tople parka ogrtače i vunene jakne maslinasto-smeđih nijansi, s rukavima od printanog leoparda.

Christian Pellizzari, sve poznatiji u modnoj sredini, također je organizirao muško-žensku smotru, po uzoru na Hollywood 30-ih godina prošlog stoljeća. Mladi kreator je posao od poznatog stila “Hollywood Regency”, mješavini udobnosti sa kitschem, ukrasom nekadašnjih vila. Interpretirao ga je na suvremen nacin, s blagom ironijom, ostvarivši nesvakidašnju garderobu klasičnog kroja i vojničkih linija.

Iduća zima muškarcu Pellizzari donosi košulje-pokrivače, široke hlače “cargo” a za noćne izlaske posebnu deklinaciju hollywoodskih kodova, sa šljokičastim kaputićima pa slim, odnosno ultraširokim hlačama. Crveno i ružičasto dominiraju odijelima stila Princ od Wallesa. Ženske kolekcije kopiraju muške, s “alaga” mantilima, linearnog kroja i vunenim jaknama s istaknutim naramenicama i resama. Stil “Regency” dominira.

Pod geslom “Snaga pojedinaca, moć ujedinjenja” Donatella Versace je pokazala smotru koja veliča različita “plemena” Versace. -Himna su pozitivne energije i nastojanja susreta ljudi iz različitih sredina i kultura- istaknula je. Njena garderoba je sastavljena od vunenih trikoa, najlonskih trencheva fluidnog kroja i jakni koje prekrivaju škotske košulje. Ne izostaju ni afrički materijali upućeni muškarcima obučenima u jacquardne kaputiće ili pulovere ručne izrade.

Džana Mujadžić

Komentari