Marc Jacobs napušta Louis Vuitton raskošnom smotrom!

95
marc jacobs

marc jacobs
Američki kreator Marc Jacobs je sasvim uspio revolucionirati pariškog “Louisa Vuittona” za 16 godina, koliko je boravio u galskoj kući s aktualnim poslovanjem od 7,5 milijardi eura, čineći grupu, kojom upravlja najbogatiji Francuz Bernard Arnault, rentabilnom jer je svjetski prvak luksuza.

Ugovor Marca Jacobsa, potpisan 1997. godine, ističe ovih dana. Krajem prošle godine, simbolički tandem, koji je Amerikanac činio s bivšim vlasnikom “Vuittona”, Yvesom Carcelle je također završen pa on, također odlazi, nakon 22 godine djelovanja.

marc jacobs
Oproštajna smotra Marca Jacobsa za marku “Louis Vuitton” je oduševila jako razmaženu, ali izbirljivu publiku Grada svjetlosti.

U neobičnom dekoru, kolekcija ostvarena u crnim nijansama i tajanstvenom ugođaju baziranom na raskošnom, modnom rekvijemu, poslužila je Jacobsu da se oprosti od Pariza u četverokutnom dvorištu poznatog muzeja “Le Louvre”.

Na završetku smotre, stilistov poslovni partner Robert Duffy je brojnim medijima potvrdio Jacobsovu namjeru da se vrati u New York i posveti osobnom brandu, te administrativnim poslovima ulaska na Berzu, u sljedeće tri godine. Odluku je potvrdio i Bernard Arnault, vlasnik marke.

Sa mnogo poleta ali i proučavanja ,Jacobs je zadnjoj smotri podario najbolje iz prethodnih kolekcija, naslonivši se na nepresušnu “Belle Epoque”, zimsku kolekciju iz 2011. godine. Mnogi su nove modele shvatili kao “samo hommage” jer je stilist izložio mnoštvo osobnih referenci, koje su označile galski brand, za vrijeme njegove epohe.

Budućnost nije zapostavljena zahvaljujući majicama nalik na one koje nose američki nogometaši, na čijem se prednjem dijelu nalazi broj 14, da podsjete kako pariški label, slijedeće godine proslavlja 160 godina postojanja. Jacobs je mislio i na prodaju, predstavivši i novu torbicu nazvanu “New Noe”.

marc jacobs
“Sve se pozitivno završava. Svaku kolekciju ostvarujem kao posljednju. Vi vrijedite onoliko, koliko i vaš zadnji udisaj”– istakao je čuveni kreator pred mnoštvom novinara, kritičara i TV kanala došlih u Pariz sa četiri strane svijeta.

Na svakom sjedištu sa jastučićima, predviđenom za tehničku ekipu smotre, moglo se pročitati “Por Robert Duffy and Bernard Arnault, All my love.Always”.

Jacobsa će zamijeniti dosadašnji umjetnički direktor marke “Balenciaga”, Francuz Nicolas Ghesquiere, za koju je kreirao desetljeće i pol. Aktualno se sudi sa protivničkom grupom “Kering”, koja mu zamjera nepoštovanje usluga koje je morao obaviti prije odlaska, isto kao i prihvaćanje nedozvoljenih razgovora, sa svjetskim medijima.

Džana Mujadžić

Komentari