Mad Max moda hit godine

Naslagana odjeća garancija zaštite tijela

595

“Preživljalizam” je nezaobilazna kulturna tema današnjice. Nakon prikazivanja “Mad Maxa 3” u 3D na Festivalu u Cannesu, očekuje se izlazak ostvarenja Z for Zacharias čija su tema odnosi troje preživjelih u svijetu koji je uništio virus. Ne treba zaboraviti i povratak serijala “The Walking Dead”, koji je uspio zadržati dah filmofila već pet sezona zahvaljujući preživljavanju ljudskih bića okruženih zombijima, ili serije “Last Man of Earth” koja slijedi postojanje zadnjeg čovjeka na zemlji.

Očito, kreatori a najprije scenaristi su nadahnuti “Geopolitičkim i sociološkim nestabilnostima i klimatskim katastrofama koje se reflektiraju na podijima” sudeći po analizi pariške umjetničke direktorice Amélie Chabod, zaposlene kod Martine Leherpeur Conseil.

U najnovijim modnim kolekcijama, slaganje odjeće je ključ zaštite i očuvanja tijela, što je primjetljivo u jesensko-zimskoj kolekciji londonske kuće “Joseph” koju je ostvarila stilistica Louise Trotter.
Kanye West je pokazao cijelu četu ratnika u kamuflažnoj odjeći, jaknama što podsjećaju na pancir košulje i odijelima od nepromočivih vlakana.

hier-se-tenait-le-defile-kanye-west-x-adidas

Druga, direktna posljedica vitalne potrebe štićenja je kodiranje odjevnih predmeta, pa se podvezuju i štite koljena i tijelo, često pokriveno različitim osvježavajucim trakama, kao u kolekciji “Slam Jam x Carbartt Wip” s Gore Textom koji osigurava termosastavljene prošive i egronomične torbice poput štitova što su ih ostvarili brandovi Nike ACG.

Novi odjevni materijali

Gore Tex je nepromočiva materijal koji diše i dozvoljava normalno ispuštanje mirisa te znojenje ljudskog tijela. Masovno je prihvaćena u urbanim dressingzima. Tražene su i tkanine poput Neoprena ili Scuba, ležernijeg i lepršavijeg kojeg su prihvatile kuće “Prada” i “The Row”.

Christopher Kunz je jedan od crtača marke Nicolas K, što je od “preživljalizma” napravio osobni image, ostvarivši camping-car koji se prilagođava svim terenima i osigurava samostalno i autonomno preživljavanje.

Newyorški brand “Best Made” upriličava vježbanje upotrebe različitih, jako primitivnih pomagala poput sjekire, na veliku radost hipstera koji su ga podigli u visine najznačajnijih labela. Uz odjeću se dobije torbica u kojoj su predmeti što olakšavaju skupljanje i sječu drva.
Quand-la-mode-se-la-joue-Mad-Max

Pariški boot camps “Conquer Your Day” su jako traženi, a slijede inicijativu dva prijatelja koji kod mladih stanovnika, ali i starijih, koji ih mogu i žele slijediti, “probuditi želju za natjecanjem i performansom”!

Čini se da bi bilo bolje, najprije se pripremiti za istinsko postojanje, a ne zamišljeno preživljavanje, drago imućnoj, razmaženoj omladini razvijenih društava.

Džana Mujadžić

Komentari