Kreativnost muške mode

241

Dva belgijska modna maestra privukla su pažnju na smotrama muške mode, tek započetog Paris Fashion Weeka. Najprije novi “Diorov” kreator i umjetnički direktor Raf Simons, sto je predstavio kolekciju osobnog branda, koji nosi njegovo ime.

Najveće obilježje su kratke hlače, sa otvorima na prednjoj strani ali i ozbiljna odijela acidnih i pastelnih nijansi. Muška moda za proljeće-ljeto 2013 godine osvojila je podije svjetske prijestolnice fashiona, najavljujući avant-gardu i kreativnost. Poput Simonsovih modela. Njegovi mantili , jednobojni ili cvjetni, često na leđima završavaju jako feminiziranim pliseom. Uskih revera, zatvaraju se jednostavnim presijama u tonu sa odjevnim predmetom. Osim jarkih nijansi, kreator upotrebljava tonove emeroda ili ljubičaste, irisirane boje.

U prvi plan je došao i Walter Van Beirendonck koji je ostvario eksploziju boja i nijansi kreativne formulacije i neobičnog duha, daleko od bilo kakvog konformizma.

Predstavljen u jednoj galeriji, nije razočarao ekscentrične sljedbenike i klijente, iako su jako moderne muške tunike, odijela od bijelog pamuka ili crnog jerseya, isto kao i kaputići sa kockicama, mogli “proći” bez luckastih modnih detalja i privući mnoštvo muškaraca koji iz sezone u sezonu, njeguju osobnu eleganciju.
Zabavan detalj su i visoke cipele sa slovima različite veličine, posebno natkoljenicama pastelnih boja što upućuju na prohujala vremena početaka mode. Cipele od crnog laka su dekorirane sa strana u žutim,naradndžastim ili roza preljevima i potpisani “Silent” ili “Secrets”. Uz visoke šešire manekeni su nosili i jako vidljive “carolle”, starinske leptir mašne, dok je dugobradi Walter odjeven u bijeli kombinezon, dugo pozdravljao publiku.

Džana Mujadžić

Komentari