Karl inspiriran zrakom, Armani vodom

100

Pošto je nezaboravna Coco voljela plavo, Lagerfeld koji se bliži njezinim godinama je svojoj slavnoj prethodnici, posvetio kolekciju visoke mode u 150 nijansi plavog. Boja je međunarodno prihvaćena jer se najveći broj zastava ostvaruje u plavim tonovima, dok Kaiser Karl računa na klijentice sa svih strana svijeta. Za njih je u pariškoj Velikoj palači, napravio istinski avion pa su po plavom tepihu, kao u unutrašnjosti letjelice šetale jako vitke i premlade manekenke, pokazujući najskuplju modnu smotru na svijetu! Na plafonu su instalirani oblaci dok je u podne, blještao pokretni mjesec. Odmah je zamijećeno kako su najvažniji motivi predstavljene odjeće : nisko spušteni pojas i ušiveni džepovi, skriveni iza bokova. Kreator, da ne bi bio optužen za kopiranje, odmah je objasnio :”Modeli nemaju nikakvih spona sa fashionom 20 – tih ili 30 – tih godina prošlog stoljeća”.Treba mu vjerovati, pošto je rođen 1933. godine, pa zna o čemu govori!

Njegove cure, sasvim matematičkih silueta nosile su visoke, našušurene frizure, kako smo saznali “tapirane” na novi način : od korijena prema vrhovima, radi zaštite vlasi. Gotovo sve su nosile jako duge naušnice, što prema objašnjenjima modnih stručnjaka, odgovaraju redingotima. Ovaj novi i moderniji ” punk look” je savršen odraz stilistovog poimanja stvarnosti, razumljivo lažne, što iz unutrašnjosti gleda smotru Svemira i sa vrha osobne mašte, posmatra Zemlju.

Mnoštvo imitacija dragog kamenja, posebno zvjezdastih safira podsjećaju da se najprije radi o luksuzu ali su pojedini modeli podnijeli kreatorov ukus za vidljivim rezovima i podlegli utjecajima prirodnog zakona težine, postavši manje nosivi i poželjni. Međutim to oduševljenoj publici nije smetalo, iskazati zadovoljstvo što prisustvuje jednoj od najočekivanijih smotri pariškog Fashion Weeka, čiji je tvorac već smatran muzejskom vrijednosti. Najvažnije je da to modnom caru planete, ni najmanje ne smeta. Izgradio je vlastite fantazije u podmaklom dobu i na prestižnim prostorima, sa kojima zabavlja cijeli svijet, poput malog djeteta.

Neuništivi Giorgio Armani, također je dobro zagazio u osmo desetljeće života, te ga zanimaju prirodne pojave i podmorni svijet, znalački prenesen na luksuzne modele”, pokazane u Gradu svjetlosti. Jako moderne zelene tonovo je ukomponirao poput velikog umjetnika u dopadljive morske oprave, ali i čuvene “jakne Armani” što izgledaju poput kineskih pagoda. Njegova elegancija je suvremena, dok različiti mrežasti detalji donose kolekciji sportsku notu i dopadljiv techno lusksuz. Bogate suknje posjeduju nezamjetljive ali vješto printane uzorke zmijske ili krokodilske kože, dok se metalni gmizavci također uvlače i na gornje dijelove diskretnih džepova ili večernje torbice, nazvane “koverte”.
Pokazanih 44 modela su prenijeli poruku kreatora : jako simbolična zmija, zavijek u mašti oživljava opasnost – povezanu željom!
Zato su poznate slijedbenice i klijentice uvijek preplanulog modnog meštra iz Italije, oduševljeno pljeskale. Medju njima su prepoznatljive Jessica Chastain, Carmen Chaplin, Cameron Diaz, Olivia Palermo ili galska zvijezda Elsa Zylberstein

Dzana Mujadzic

Komentari