Julia Roberts bosa u ime žensko-muške jednakosti

171

Striktna odjevna pravila

George Clooney i njegova 20 godina mlađa supruga, međunarodna odjetnica Amal uspeli su se čuvenim stepenicama čuvene Canneske Palače Festivala u društvu redateljice, nadarene Jodie Foster i raskošne Julie Roberts, koja je na glamour manifestaciji bosa zakoračila – prema muško- ženskoj ravnopravnosti!

Četvrti dugometražni igrani film mitske glumice Jodie Foster “Money Monsters”, oštra kritika medija i svjetskih načina financiranja označila je četvrti filmski susret dvije ikone sedme umjetnosti Clooneya i Roberts. Danas 55-godišnjak, sofisticirani zavodnik svjetskog filma i uvijek atraktivna “Pretty Woman” rođena 1967. godine, glumili su zajedno u “Ocean’s Eleven”, 2001., zatim u “Povjeravanjima opasnog čovjeka”, godinu kasnije pa “Ocean’s Twelve” 2004. kada je Clooney započeo svoju redateljsku karijeru.

Ritmirani triler “Money Moster” je priča o Lee Getsu, beskrupuloznom TV voditelju kojeg je popularna i gledana emisija posvećena ekonomiji i finacijama, učinila guruom Wall Streeta. Njegovo postojanje se mijenja kada prevareni gledatelj Kayle Budwell kojeg tumači Jack O’Connel, napadne voditelja pred milijunskim gledalištem i njegovom producenticom Patty Fenn, u interpretaciji Julie Roberts.
Američka zvijezda koja je u Cannesu nosila predivnu crnu toaletu Armani Privé, čiji je kroj podsjećao na privlačnu crvenu opravu u filmu “Pretty Woman”, zanemarila je pravila čuvenog festivala i popela se bosa slavnim stepenicama pokrivenim crvenim tepihom. Svoje prvo i jako praćeno pojavljivanje u svjetskom središtu sedme umjetnosti i najznačajnijoj smotri planete, glumica je obilježila na nesvakidašnji način. Mnogi su smatrali da želi privući što više pažnje ali dobar promatrač i poznavatelj Canneskih uvjeta ponašanja odmah uvidi da je glumica – protestirala, na pametan način.

Veliki korak ka ravnopravnosti

Roberts je došla u cipelama i kada je prošla kontrolu jednostavno ih je stavila u torbicu. Inicijativa potiče od prošle godine kada je grupa žena bila odstranjena s projekcije filma “Carol” jer nisu nosile visoke pete. Događaj je izazvao ljutnju brojnih glumaca, posebno glumica pa je Emily Blunt izjavila :-Svi trebaju nositi iste cipele ali ne i potpetice! Koje razočaranje a mislile smo kako smo postigle jednakost.
I ove godine je pitanje obrađeno zahvaljujući hrabrim glumicama. Kristen Stewart je za vrijeme okruglog stola posvećenog filmu “Café Society”, otvoreno kritizirala festivalske naredbe o oblačenju:-Zašto nas žene ograničavaju dok muške kolege mogu obući što žele?Moraju nositi kravatu ali ne određuje im se njezina boja niti veličina. Hoću sama odabrati visinu i izgled mojih potpetica”- izjavila je lijepa glumica.

Roberts, velika pristalica prirodnosti i iznenađenja, potresla je Croisette učinivši gigantski korak prema muđko – ženskoj ravnopravnosti. Već je uzburkala duhove 1993. godine kada se bosa udala za pjevača Lyle Lovetta. Šest godina kasnije je uzbudila crveni tepih predstavivši “Noting Hill” u svečanoj haljini ali s maljama ispod ruku. Provokacija je obilježena kao poseban događaj.

Džana Mujadžić

Komentari