Izložba: “Dior, kreator snova”

Slavlje mode u "Le Louvre"-u

277

Već cijeli mjesec je pariški Muzej dekorativnih umjetnosti, smješten u predivnom izdanju Muzeja “Le Louvre” u ulici Rivoli, doslovce opsjednut posjetiteljima i mnoštvom turista koji od jutra do mraka stoje u dugom redu, čekajući vise od sat vremena ući na raškosnu postavku, organiziranu za obilježavanje 70 rođendana čuvene, modne kuće “Dior”.
Najprije se otkriva univers Fondacije slavnog krojača i renomirani nasljednici marke : Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons i po prvi put zena-kreatorica, aktualna umjetnička direktorica, Maria Grazia Chiuri. Ne izostaju ni osjećaji, preživljene price, afiniteti, nadahnuća, kreacije i nasljeđa koja spajaju odabir više od 300 haljina visoke mode, ostvarenih od 1947 godine do naših dana. Pored njih, na poseban način i prvi put su pokazana platna ateljea i modne fotografije, kao i stotine dokumenata : ilustracija, skica, reportažnih fotografija, pisma i manuskripta, reklamnih obrazaca.Tu su i modni objekti : šes+širi, nakit, torbice, cipele, različite mirisne bočice…
Ako je Christian Dior bio veliki obožavatelj umjetnosti i zaljubljenik muzeja, vise od sedam desetljeća dijalogiziraju s umjetničkim slikama, namještajem i različitim predmetima koji podvlaće i produžuju kreatorov pogled, upotrebljavajući spone koje je umio istkati između visoke mode i svih umjetničkih oblika, ostavljajući trag kuće koju je fondirao.

Dva kustosa izložbe:Florence Müller i Olivier Gabet, izgradili su posebni put Diorovog postojanja, ujedinivši kronologiju s tematikama prvi put ujedinjene u prostoru posvećenom modi na oko 3 000m².


Postavka upućuje na činjenicu da je Christian Dior i šest umjetničkih direktora koji su ga slijedili; ostvarili i konstruirali blijesak branda sto je bio i ostao sinonim francuske visoke mode, na sve četiri strane svijeta. Obradili posebnu stilističku gramatiku vjernu početnom poletu, pridonijevši definiciji identiteta Christiana Diora, u njegovom odnosu s vremenom i epohom. Retrospektiva je upotpunjena kreacijama Frédérica Casteta za visoko krzno, Serge Lutensa, Tyena i Petera Philipsa za ljepotu i Françoisa Demachy za mirise.

Izložba traje do 7. siječnja 2018. godine

Džana Mujadžić

Komentari