Ethical Fashion Show Pariz

187

Organiziran osmi put, pariški Salon etičke mode, poznatiji po nazivu “Ethical Fashion Show”, okupio je 90 kreatora što ne samo inoviraju, nego to čine upotrebom prirodnih materijala i recikliranih predmeta ili odjeće. Planetarnu bio modu, ugostio je čuveni mizej “Le Louvre” odnosno jako elegantni Carrousel, pod čijim su se “zvonom” četiri dana upriličavale smotre, konferencije, susreti i probavali kulinarski proizvodi, sa svih strana svijeta. Organizatori su u suradnji sa “Lezingom”, poznatim proizvođačem celuloznih tkanina, raspisali natječaj pod nazivom “Tencel Lezing Modal”, posebno radi isticanja vrijednosti aktualne Godine šume. Osam predivnih modela kolekcije su otvorili seriju smotri, što su opčinile posjetitelje. Pobijedio je japanski stilist Ryota Shiga, zahvaljujuci printanim efektima na platnu, što naliče na “shibori” uzorke.

U prvi plan su stavljeni modeli i četiri talentirane kreatorice : najprije francusko-vijetnamske dizajnerice Linda Mai Phung što je šarmirala žiri svilom i jarkim bojama. Pored 500 eura, dobila je mnostvo darova “Masters of Linen”. Tanzanska stilistica Doreen Mashika primila je “Priznanje etičkog izražavanja” za svoju egzotičnu ali jako humanu kolekciju, ujedno originalnu i praktičnu. Također je stekla pravo učešća na slijedećem slavlju prirodnog fashiona. Kirgistanska kreatorica Burul Mambetova, vlasnica u svijetu cijenjenog branda “Magic Felt” je dobila Nagradu za smjelost jer je iznenadila žiri sa postavljenom odjećom ostvarenom u jednom dijelu, bez prošiva.
Diana Gomboa, kolumbijska dizajnerica, oduševila je žiri neobicčim, privlačnim i jedinstvenim opravama, od papirnatog origamija. Njezino Priznanje za kreativitet je sasvim zasluženo. Posjetitelji su pozdravili i parišku kreatoricu rođenu u Marseilleu, porijeklom sa Komora, koja je od reciklirane odjeće uradila predivne plave i ružičaste koktel haljine, jakne i odjeću za zimu. Odavno prozvana “čarobnicom tekstila”, Sakina M’Sa opismenjava žene i muškarce došle u Pariz sa svih horizonata i znalački upravlja svojim brandom “Trevo”, kao i umjetničkim kreacijama poznate marke “Puma”.
Nitko od 90 učesnika ne koristi reklamne kampanje, nego poletom i društvenim angažiranjima, brigom o okolici kao središtem njihovih aktivnosti, uspijevaju opstati.
“Najvažnija nakana i objektiv Salona su dokazi o posebnoj kreativnosti, suvremenoj i jako trendy, što jednovremeno obogaćuje društvo i osigurava zaštitu čovjekove sredine”- istakla je Isabelle Quéhé, osnivateljica i umjetnička direktorica manifestacije. Jako je ponosna i zadovoljna činjenicom da su svi poznati, značajni i veliki prodajni centri Grada svjetlosti, podržali ovogodišnje izdanje etičke mode čija je glavna tematika bila “Revalorizacija oblasnih vještina”.

Poznata francuska odjevna marka “Atik Batik” kumovala je Salonu i podržala njegovu promociju. Učesnici iz Perua, Uzbekistana, Malija ili Burkine Faso organizirali su raskošne “showroomove”, pokazavši napredak i modernizaciju odijevnih tradicija njihovih zemalja i uspješno održavanje djelatnosti lokalnih kooperativa. Mnoge marke ističu ekološke aspekte upotrebom prirodnih materija, poput biološkog pamuka i traženih celuloznih tkanina, ostvarenih rastvaranjem drveta u čistim otopinama i bez štetnih sastojaka. Ove godine većina odjeće, pokazane na Salonu, napravljena je od tkanina dobijenih preradom kukuruzne stabljike ili bambusa.

Tražene su i kreacije od stare odjeće, reciklirane i nanovo otkane, što dozvoljava otvaranje novih radnih mjesta u Francuskoj i Africi . Međutim, svi brandovi nisu ostvarili prodajne uspjehe. Prirodne materije su skupe a nabava teška. Cijene lokalnih proizvođaca skučene, pa otežavaju kreativnost. Reklamne prodaje ne postoje jer su svi učesnici Salona vlasnici tvrtki i poduzeća i odabrali ovakav način postojanja, samo radi originalnosti vlastitog stilizma.

Stručnjaci smatraju kako je etička moda jos uvijek nepoznata širokoj publici, koja ne zna kako je nabaviti! Zahvaljujući modnim smotrama poput pariškog “Ethical Fashion Show”-a okolnosti se mijenjanju-na bolje.

Džana Mujadžić

[nggallery id=71]

p.s. Plave i roza haljine sa volanima su kreacije Sakine M’Sa!

Komentari