Ekskluzivan sajam vjenčanja u Parizu

1128

Organizirati u poznatoj Burzi Salon vjenčanja je neobičan i nesvakidašnji događaj, nemoguć i neshvatljiv drugdje, osim u Parizu! Jos jedna od “francuskih posebnosti” što začuđuje i zabavlja cijelu planetu. Međunarodna manifestacija, upravo održana u palači Brongniart, smještenoj preko puta agencije France-Presse u drugom gradskom okrugu, najprije je upućena probirljivoj, urbanoj klijenteli, što stanuje ili posjećuje Pariz-svjetsku prijestolnicu mode. Predivna unutrašnjost drevne palače, bila je savršen dekor za otkrivanje raskoši i magičnosti luksuznih kreacija. Susreti sa stilistima i njihovim predstavnicima su spontani i instruktivni, pošto svi objašnjavaju i pokazuju najsvježije fashion trendove, načine izrade i prodaje vjenčanica ili svečanih odijela. Odabrani među najpoznatijim i najluksuznijim, kreatori predlažu posebna prezentiranja i organizaciju vjenčanja.

Kriza ne utječe na zaljubljenike pa vjenčanje ostaje tradicionalna vrijednost, poseban tretman, raskošno slavljen, što opravdava postojanje Salona nazvanog “Vjenčanje u Palači”. “Pošto se čin priprema 12, odnosno 18 mjeseci prije slavlja, važno nam je ispuniti sva očekivanja budućih supružnika”, ističe Marie-Josèphe Cresson, nekadašnja manekenka i direktorica manifestacije. Budući da je dugo u ovom, zanimljivom obrtništvu, stavila je osobno iskustvo u promociji vjenčanja, u domen visoke mode. Pravi “rendez-vous” mode i ushićenja, mnogima neophodan i neizbježan, ističe sve učesnike što kreiraju luksuz, direktno ispunjavajući očekivanja posjetitelja što i zimi žele salon koji odgovara njihovom imageu.

Zlatna kocka je bačena

Salon “Vjenčanje u Palači” dočekuje buduće supružnike u rafiniranom ugođaju, u kojem susreću renomirane stiliste pa im povjeravaju sve odjevne želje a oni ih odvode u lijepo uređene ateljee gdje nalaze čipke iz Alençona ili Calaisa, svilu iz Lyona kao i plemenita platna iz cijelog svijeta, čije tajne kreatori dobro poznaju, kreirajući oprave i odijela sa neponovljivom, jedistvenom vještinom što osigurava i originalnost modela. Među njima su Max Chaul, David Purves, Hayari Couture, Véronika Janvie, Christophe Alexandre Docquin, Laurent Crépeau, Jean-Marie Bataille, Isabelle Beaumenay Joannet, Fanny Liautard, Fatima Felouki, Catherine Vernier i mnogi drugi. Predstavlja ih Federacija kreatora pod nazivom “Signé Couture”/Potpis visoke mode/, čiji članovi posjeduju kvalitet i jednistveno, krojačko znanje, te iskustvo. Salon je imao još jednu posebnost, u aktivnom prisustvu frizerske kuće Christophe Nicolas Biota, čiji su majstori ostvarivali frizure manekena ali i posjetitelja manifestacije. Vlasnik Biot je sa pomoćnicima pravio istinske priredbe česljanja i pokazivanja novog, osobnog, koncepta nazvanog “Minutni bar punđi”.Klijentice se česljaju i uređuju 10, 20 ili 30 minuta, po osobnim željama i mogućnostima. Za deset minuta friziranja, plaćaju 20 eura!

Velika, raskošna dvorana bila je posvećena modnim dodacima i nakitu predviđenom za vjenčanje. Vrhunski kreatori poput Catherine Nouviala, Davida Becleta ili Galerije Elsa Vanier, jednako kao i Comptoir Joffrin, pokazali su dopadljive kolekcije, koje su izradili najpoznatiji graficari i designeri. Anne i Stéphane, su preporucivali neobicne, kreativne papire, po izboru. Oblici i koncepti su jedinstveni i neviđeni. Ako budući mladenci žele raskošno i posebno mjesto za slavlje, obraćaju se ugostiteljima “Fouquet’s Barrière”, kojeg posjećuju svjetske zvijezde. Prvi pariški palace sa pet zvijezdica, rado dočekuje slavljenike u osobnim salonima i terasom sa pogledom na najljepšu aveniju na svijetu – Elizejske poljan – i uvijek privlačan Eiffelov toranj.
Nastao iz ljubavne idile, Dvorac Hotel Mont Royal u Chantillyu kod Pariza, poznatom po čuvenoj kremi i kraljevskim rezidencijama, je romantično i privlačno mjesto za svečanosti.Njegova terasa od 600m², dozvoljava uživanje u uvijek raskošnoj prirodi, zahvaljujući predivnom, pokrivenom i jako raskošnom vrtu. Šampanjac se služi uz cvijeće odgovarajućih nijansi, dok je cijelo mjesto montirano i uzdignuto, pa imate osjećaj kao da boravite u zraku!

Klasiran kao historijski spomenik, Hotel Solomon de Rotchild, skoro dvije stotine godina svjedoči o autentičnoj umjetnosti postojanja na francuski način. Interijeri, vrtovi i ogromni park poigravaju se sa singularnosti stilske elegancije i obilatosti. Na Salonu su bili prisutni i organizatori cijelog čina, što prate mladence i njihove obitelji od početka pa do kraja događaja. Upriličuju tematska, trodevna vjenčanja, uvijek različitog sadrzaja : od dolaska mladenaca helikopterom uz prisustvo pozntog scenskog umjetnika ili kostimiranu ceremoniju iz Srednjeg vijeka, sa vatrometom. Agencija “Laura Z”, poznat je stručnjak takvih proslava.

Zaposleni iz “Oréade”, vode mladence u pokrajinu Savoie, koja obiluje jezerima i dvorcima iz bajki.
Floralni dekorater Đorđe Varda, surađuje sa najpoznatijim imenima francuskog show biza. Sposoban je ostvariti rafinirane i uočljive cvijetne i biljne dekoracije, posebno za specijalne događaje. Pariški Kolektiv cvijetnih obrtnika, nazvan “360° By Flower”, posjeduje najljepše cvijetne aranžmane i osobno, biljno uređenje, kojim priča priče o prirodi, neprestalno pronalazeći nove načine cvijetnih realizacija, kao i neviđene oblike biljnog izražavanja. Salon je posjetilo 300 000 osoba.

Dzana Mujadzic

Komentari