Diorova vintage torbica Saddle ponovno u trendu

517

Amblematična torbica s početka milenija opet je modni hit! Među prvim “it-bags” zlatnog perioda kuće Dior imala je dobru prodaju na vintage tržištu, pa je neupitno zaboravljena.

Nanovo je tražena u verziji koju potpisuje prva kreatorica čuvene kuće, Maria Grazia Chiuri.

Vec “povijesna” torbica, Saddle čija je posebnost da sliči na konjsko sedlo, čuvena zahvaljujući Sarah Jessici Parker, alias Carrie Bradshaw, koja je nije ispuštala iz ruku u TV seriji “Sex i Grad”. Cijelo desetljeće bila je ostvarivana u različitim verzijama ali su je ipak zamijenili novi modni bestselleri. Rehabilitacija Saddlea je neočekivana i začuđujuća. Prvi put u svojoj 71-godišnjoj povijesti, čuvena luksuzna kuća nanovo lansira staru kreaciju “bling desetljeća”, kako se u Francuskoj naziva početak 21. stoljeća.

Sjećanje na ekstravagantno vrijeme, trenutno uzburkava strasti na društvenim mrežama. Sve je započelo prije godinu dana kada je britanska manekenka i influencerica Adwoa Aboah objavila svoju fotografiju s “mitskom” torbicom u stilu Boba Marleya. Odmah je potraga za torbicom Saddle buknula pa smo bili prinuđeni danima tražiti stare modele, ističe Marie Blanchet, direktorica odjela vintage kod Vestiaire Collective.

Modna razmišljanja prethodnika

Dvije godine ranije Saddle je prodavan za skoro 200 eura, a trenutno su cijene neobjašnjivo visoke. Čak su Kendall Jenner i Bella Hadid kupile Saddle u referentnoj prodavaonici “Ressurection” u New Yorku.

Maria Grazia Chiuri je posebno radosna zbog zanimanja za vintage ludost. Na buvljaku, gdje često odlazi, prodavači su joj zahvalni radi aktualiziranja Saddlea na kome je radila od rujna 2016., obrađujući platno nazvano Oblige koje je osmislio njezin slavni predhodnik Marc Bohan, krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Nedavno je pokazala i nove modele, predstavljene u veljači na podiju jesen/zima 2018./2019. Ako ranije verzije Saddlea posjeduju neosporivu eleganciju, novi modeli su veći, prostraniji i praktičniji, što opravdava cijenu prodaje od oko 1600 eura i više, a istinski su hommage Johnu Gallianu i torbicaama koje je ostvario u ljeto 2000. godine.

U pariškoj aveniji Montaigne gdje se nalazi sjedište Diora tiho se govori kako je nadarena Talijanka, jedina stilistica kuće koja ne odaje počast iskljucivo osnivatelju te upotrebljava naslijedstvo Yvesa Saint Laurenta, Gianfranca Ferré, vec pomenutog Bohana, Galliana ili Rafa Simonsa:

-Različita modna razmišljanja predstavljaju posebno i neponovljivo naslijeđe našeg brenda- ističe gospođa Chiuri.

Džana Mujadžić