Diorova Cruise kolekcija predstavljena u Calabasasu

Umjetnička direktorica poznatog pariškog brenda Dior, Maria Grazia Chiuri nedavno je predstavila kolekciju Cruise na uzvisinama kalifornijskog Calabasasa.

161

Kolekcija nazvana “Divlji Dior” prva je koju je za čuveni label ostvarila nova kreatorica i prva žena u povijesti slavne marke. Događaju su prisustvovala sva zaštitna lica branda: Charlize Theron, Rihanna, Brie Larson, Laura Dern, Demi Moore, Andjelica Huston, Anaïs Demoustier i Amira Casar. Svi su očekivali obitelj Kardashian koja iako iz Calabasasa, nije došla na galsko slavlje mode.

Manekenke su bile odjevene u suknje-kišobrane, od svilenog Jacquarda, pa korzete s logo bretelama. Mantile od pachwork jelenje kože i pulovere s resama s hippie zakačaljkama kao i kaputiće “Bar”, na saharski način. Druge su bile u kratkim trapericama i jaknama nazvanim “pjesničkim” pa plisiranim haljinama, “barbarskim” bundama od lisice te perfektoima Hells Angels. Najzapaženiji modni detalji su bile torbice “Lady Dior” prepoznatljive po folk držačima. Nakit je bila luksuzna višeslojna bižuterija:

-Više se ne radi o “total looku” nego treba zamisliti i ostvariti odjeću koja će se nositi u različitim okolnostima, ponekad dekomponiranu da bi se usvojio izgled “Dior”; što znači dati suvremen izgled već viđenom “vintage” stilu – ističe gospođa Chiuri. Kreatorica je stvorila moderne Georgie O’Keeffe koje aktualno slavi njujorška četvrt Brooklyn, posebno oblasni Museum, dugogodišnje nadahnuće Marie Grazie Chiuri. Slavna Talijanka ne krije da se nadahnula i poznatim Vicki Noble i Karen Vogel, čiji crteži oslikavaju suknje i t-shirtove kolekcije. Slavni, američki duo je u sedmom desetljeću prošlog stoljeća kreirao “Motherpiece”. Vogel koja je bila na aktualnom predstavljanju u Calabasasu oduševila se umijećem pariške stilistice koja je umješno dočarala ugođaj davne vizije feminističkog odijevanja upućenog oslobađanju žena. Autorice su u njenom radu vidjele jednu “dakini” tibetansku božicu koja se reinkarnirala u ženu. Navođenja je potvrdila i angažirana nigerijska spisateljica Chiamamanda Ngozi Adichie s porukom “We should all be feminists”, printanom na Diorove majice prve proljetne kolekcije “Prêt-à-porter”, nadarene i inventivne Marie Grazie Chiuri.

Džana Mujadžić