Dior u pedeset nijansi sive

Hommage osnivaču

139

Zahvaljujući novoj kreatorici slavne pariške modne kuće Dior, Marii Grazii Chiuri, organizirana je velika retrospektivna izložba o slavnom “New Looku”, posebnom stilu koji je označio početak planetarnog, suvremenog odijevanja. Događaj je bio posebna atrakcija jer ove godine brend proslavlja 70. rođendan.

Uz sudjelovanje međunarodnih zvijezda poput Roberta Pattisona, Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst ili Laetitie Caste koja se nedavno udala, izostala je samo Marion Cotillard koja je upravo završila ugovor sa slavnom markom, ali je po izjavi predsjednika Diora, Sidneya Toledanoa, ostala velika prijateljica labela! Hommage je bio jasan, posebno za prolaska prvih 20 modela dekliniranih u nijansama sive, najdraže boje Christiana Diora. Plisirane haljine-mantili, hlače i ogrtači nalik onima koje su nekada nosili welški prinčevi ili izvrnuti kombinezoni od ovčje vune kojima je dugo pljeskala bogata ruska klijentela, oduševili su publiku. Viđeni su predivni “redingotes”, savršeno pravilnih krojeva… Odjeća prilagođena suvremenoj ženi koja ide u korak s vremenom.

Kreatorica Chiuri kojoj očito odgovara “sivi zid” pokazala je balske haljine od gazara, podsjetivši publiku na Austrijsku kolekciju kuće koju je Christian Dior ostvario 1951. godine. Pola smotre sačinjavali su modeli po uzoru na one iz prvog perioda “New Looka” iz veljače 1949. godine, do zadnje kolekcije ostvarene desetljeće kasnije. -Od kako sam došla u Dior ponavljam da želim podsjetiti suvremenom odjećom na sve stiliste koji su mi prethodili. Danas sam odabrala “hommage” osnivaču – Gospodinu Dioru.

Istina, njezini modeli podsjećaju na dinamičan Prêt-à-porter više nego na visoku modu, pa se činilo da joj nedostaje osobne mašte neophodne za večernje toalete. Smotra je pokazana u predivnom parku ostvarenom za tu priliku nedaleko od Napoleonovog mauzoleja. Egzotične biljke je savršeno uklopio u pejzaž umjetnik Pietro Ruffo, postavivši i drvene skelete divljih životinja. Ali magični krug u kojem se nalazio današnji vlasnik Diora Bernard Arnault s obitelji, ostao je nedostupan novinarima. Anna Wintour, urednica američkog izdanja magazina “Vogue” glasno se tužila i negodovala. Tako je “rajski vrt” pariške mode bio podjeljen na dvije klase i propisno kritiziran.

Džana Mujadžić