Svi svjetski časopisi i magazini su dobili jednaku poruku: “Nakon dugotrajnog razmišljanja i refleksije, odlučio sam napustiti posao umjetničkog direktora “Christian Dior Couture”. Odluka je bazirana na osobnoj želji posvećivanja drugim zanimanjima, posebno mom labelu, ali i pasijama koje me motiviraju iznad profesionalnih obaveza. “Christian Dior” je velika i nesvakidašnja tvrtka te sam počašćen što sam mogao napisati nekoliko strana njegove posebne povijesti. Zahvaljujem gospodinu Bernardu Arnaultu (najbogatijem Francuzu i vlasniku “Diora”) na povjerenju koje mi je poklonio, dugo vremena”!

Objava je začudila svjetsku modnu sredinu jer je kreator održavao dobre odnose s predsjednikom “Diora”, Sidneyem Toledanom. Došao je u travnju 2012. godine, 14 mjeseci nakon medijatiziranog, ali brzog odlaska Johna Galliana, Simons je kreirao za Jila Sandera i bio miljenik ljubitelja aktualnog fashiona. U “Dioru” su cijenili njegovu nadarenost i inventivnost, već nakon prve smotre visoke mode koju je zabilježila filmska kamera, pa je dokumentarac prikazan u svim dijelovima planete.

Raf Simons je umio evoluirati i pomiješati osobni stil s duhom poznate kuće. Poštovao je izgled siluete koju je davno odredio čuveni osnivatelj i modni revolucionar. Ništa mu nikada nije bilo odbijeno za ostvarivanje scenografskih ideja, ponekad skupih i neobičnih. Ogromna staklena struktura instalirana u parku pariškog Muzeja Rodin, ili 400.000 plavih cvjetova što su krasili dvorište poznatog Muzeja Le Louvre, nazvano Carrée, su impresionirali publiku i ljubitelje mode. Simonsova prva kolekcija je prije dva desetljeća upriličena u velikoj garaži, četvrti Bastille.

dior raf simons

Aktualne djelatnosti u Dioru su pokazale odlične rezultate, pa je prošlogodišnje poslovanje poboljšano za 13%, dostigavši vrtoglavi broj od 1,602 milijuna eura.
Svi se pitaju zašto dizajner “svjetioničke” kuće napušta tako unosan posao?

Vjerovatno je u pitanju brzi ritam zadnjih šest kolekcija! Kuća je u Simonsovu službu stavila dvije ekipe, što predstavlja izniman dispozitiv koji se ranije nije primjenjivao. Ali Simons više voli tamu od svjetlosti i ugođaj “underground” te mu pariške mondenosti i dvorski načini ponašanja, ne odgovaraju. Simons je anti star. Zanimljivo je kako je prošlog ljeta susreo u New Yorku odgovorne marke “Calvin Klein”, a poznato je kreatorovo obožavanje Novog svijeta. Simons redovito provodi odmor u Los Angelesu. Tako su brojne reklame “Diora” bile ostvarene u Americi.

dior raf simons

U Parizu se pitaju tko može zamijeniti nadarenog Belgijanca? Misli se na Riccarda Tiscija koji je zadovoljan u “Givenchyju”, Phoebe Philoa što kreira za brand “Céline”, Jonathana Anderosa kreatora “Loëve”, Marca de Vincenza …? Jasno je da će se budući ugovor potpisati s velikom pažnjom.

Džana Mujadžić