Damir Doma oduševio Paris

177

Damir Doma, tridesetjednogodišnji Virovitičanin koji godinama obitava u Gradu svjetlosti, oduvijek je cijenjen, ali malo spominjan u francuskoj fashion sredini. Ipak, njegovi uratci se sa zanimanjem slijede i svaki se napredak bilježi, ali bez velike buke ili oduševljenja. Radi li se o dobro skrivenoj ljubomori ili oprezu?

Dizajner koji je studirao u Munchenu i Berlinu, posvuda oduševljava originalnošću i posebnim modnim konceptualizmom kojeg crpi iz arhitekture. Prisutan u Švicarskoj, Singapuru ili New Yorku, Damir Doma nije samo stilist nego i vješto upravlja osobnim modnim carstvom, koje se svakodnevno povećava i usavršava.

Očito je kako mladi stilist napreduje i poboljšava vlastite djelatnosti. Za sljedeće proljeće i ljeto predlaže ugodne pamučne oprave, široke i raskošne, monokromne svijetle kapute i predivne ukrase prethodnih vremena. Stil koji prema izjavama stručnjaka podsjeća na Anne-Marie Berettu, stilisticu slavljenu za trajanja osmog desetljeća, 20. stoljeća.

Prisutni su i oker, pješčani ili kameni mineralni tonovi. Nakit nije previše obrađen što ističe njegovu privlačnost i jedinstvenost, dok su reveri jakni i kaputa protkani zlatom. Materijali se poletno gužvaju, plisiraju i pomiču u svim pravcima. Hrvatski stilist ide prema najbitnijem, služeći se kako sam naglašava “izvjesnom ženskom osjetljivošću. Želim je ugraditi u bezvremenost i tako podariti neiskazanu snagu i posebnu izdržljivost!” Damir Doma se znalački poigrava opozicijama koje pretvara u privlačnosti gaze od svilenog muslina, što naslagane, ublažuju glomaznost izvornog nakita od pozlaćenog metala ili kamena. Svileni krep što djeluje kao moćna, uzburkana voda, privilegirana je materija za večernje “one shoulder” haljine, neznatno drapirane i savršeno skrojene. Doma se u svakom trenutku sve više usavršava, pronalazeći nove ideje pa mu modno izražavanje dobiva još jednu značajnu notu – sofisticiranost.

Zli jezici ovakav način dizajniranja smatraju eteričnim i strogim, a radi se o osvijetljenoj modi s prelijepim vezom na suknjama od tila. Silueta Doma slavljena u Njemačkoj gdje je odrastao i studirao, predstavlja značajan fashion višekulturalizam koji je u Parizu dugo samo naslućivan. Danas, zahvaljujući stilistu koji se usudio nanovo ga otkriti i upotrijebiti, postaje značajan i cijenjen kao stvaran: “Zato sam se i naselio u Parizu. Jedino Pariz može prenijeti moju poruku upućenu novom modnom klasicizmu, u ovom dobu rušenja starih vremena” ističe smjelo kreator, smatran za stidljivog.

[nggallery id=74]

Džana Mujadžić

Komentari