Chanel hvalospjev stanovnici Grada svjetlosti

Karl Lagerfeld koji će 12. rujna postati 84-godišnjak, neumorno obnavlja oznake pariške mode.

131

Njegova smotra u Velikoj palači gdje je iz ruku gradonačelnice Anne Hidalgo dobio vrijedno priznanje uz prisustvo francuske Prve dame, koju je ocijenio kao “najbolju Brigitte nakon Bardot” nanovo je slavio žene koje oživljavaju Grad svjetlosti.

Parižanka je simbol prostudirane nonšalantnosti koju je inkarnirala Caroline de Maigret, “veleposlanica” slavne kuće iz ulice Cambon. Umjetnički direktor brenda “Chanel” svoju Parižanku odijeva u elegantni kostim od tweeda i izvezeni šešir koji se u Njemačkoj naziva “Unter die Haube Bringen”, odnosno “staviti pod šešir” i označiti da je djevojka spremna za udaju! Začudio je neobičnim “clip” naušnicama od perli, malo agresivnim i buržujskim.

Manekenke izgledaju kao preobučeni dječaci šetajući podijem na kojem se najprije pokazao precizan rad ateljea, reinterpretacijama haljine-mantila ili kostma s hlačama. Nisu izostale ni suknje- hlače, jakne od traženog gansa s naramenicama koje podsjećaju na dugu, upletenim u odjevni predmet. Tweedovi proizvedeni ekskluzivno za čuvenu kuću, ukrašeni su cvjetovima, peruškama ili izvezeni, ali i s komadićima krzna. Haljine su asimetrične i obojene u plavo kojemu se pokazuje srebrni odsjaj. “Plavo pout Bourjois i kao radost” ističe kreator šetajući u svim pravcima. Ostala odjeća je nadahnuta tornjem gospodina Eiffela s mnoštvom pera, veza i različitih motiva. Vjenčanica je bila neobično “čista” i ukrašena pernatim ružama. Graciozno ju je nosila mlada manekenka Camille Hurel. Maestro voli Francuskinje jer umiju biti ali i ostati vitke!

Džana Mujadžić