Brigitte Bardot na akvarelima Talijana Manare

Zadnji put je, danas 81- godišnja Bardot, dozvolila jednom umjetniku svoje predstavljanje 1968. godine.

252

Slikar i kipar Aslan je od nje napravio čuvenu Marianne, koja predstavlja galsku republiku. Udaljena od javnog života, mitska B.B. danas zastupa prava životinja s posebnom motiviranosti.

Okolnost da je nekadašnji svjetski sex simbol i predstavnica moderne, oslobođene žene, dozvolila talijanskom umjetniku Milu Manari da je pokaže u novom svjetlu je poseban događaj. Za fanove 70-godišnjeg maestra crtanog romana, poznatog po čulnim stripovima 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća poput “Avantura Giuseppea Bergmana” ili “Klik”, nova ostvarenja predstavljaju radost jer je njihov idol, napokon, ostvario dugogodišnji san.

Umjetnikovu želju je konkretizirao Alexandre Millon, predsjednik aukcijske kuće istog imena , te upravo uspješno prodaje 25 akvarela koje je na sublimiran način ostvario Milo Manara.

Prodaja je organizirana u dupleksu s Briselom.Sva ostvarenja je potpisala Brigitte Bardot jer je na dnu svakog akvarela naslikala svoj simbol – margaretu sa sedam latica. Predstavljena je u mladim danima i svoj veličanstvenosti nekada neponovljivog izgleda klasične balerine i senzualne, suvremene djevojke. Manara je radi portrete po knjizi koju mu je bivša glumica uputila -poštom! Slučajno ga je otkrila i ništa nije znala o njegovoj umjetnosti ali je bilo odlučujuće što je Talijan jer je B.B. po majci porijeklom sa sjevera Italije. Manara je, tek kada je ostvario seriju crteža uljepšane i malo “nadzemaljske” B.B., saznao kako je ona bivša supruga Vadima, pravog ruskog princa koji se prezivao Poljakov i Nijemca Saksa, neobično bliska galskoj ultra desnici, što ga je veoma ražalostilo.BB par Manara

Kritičari ocjenjuju nove Manarine uratke jako kvalitetnim i “idealiziranim” u kontekstu 50-ih i 60-ih godina, 20. stoljeća. Njegova Bardot je neuhvatljiva i odolijeva vremenu kao fiksirana u osobnoj mitologiji. Umjetnik je udaljio erotizam, koji je bio zaštitni znak obožavane glumice.

„Nisam htio da uništim poštovanje za njene pozne godine“, izjavio je. Zanimljivo je da su na crtežima predstavljene i životinje jer je njihova zaštita najvažnija djelatnost bake Bardot, koja ima četiri odrasla unuka zahvaljujući sinu Nicolasu Charrieru, koja živi u Švedskoj.
Bivša zvijezda galskog filma, koja je odlučila doći u Bosnu i Hercegovinu odnosno RS, jer je čula kako se medvjedi i srne uništavaju svakodnevno, je istaknula – „Čudno mi je vidjeti moje akvarele iz davne epohe: nisam bila ni svjesna, ali mogu reći kako sam uglavnom privlačna i slatka!

Briselski eksperti Marc Breyne i Alain Huberty će jedan od akvarela sa golom Brigitte u sjedećem položaju pretvoriti u skulpturu. Kip će se postaviti u Saint Tropezu, ispred Muzeja filma: brončano tijelo B.B. će izlaziti iz velike školjke, poput Botticcelijeve “Venere”.

Džana Mujadžić

Komentari