Zahvaljujući 70 fotografija od kojih je nekolicina neobjavljeno, londonska National Portrait Gallery ide tragom njezinog postojanja, od londonskih početaka u glazbenim revijama do umjetničinog humanitarnog angažmana i jako uspješne hollywoodske karijere.

Nevjerojatna fotogeničnost

“Audrey Hepburn je ikona mnoštva naziva: model, glumica, muza aktualne mode”- ističe direktor poznate Gallery, Nicholas Cullinan.

S izjavom se ne slaže Luca Dotti, nasljednik poznate glumice koji tvrdi da je direktor u pravu, ali termin zasiguno ne bi odgovarao njegovoj majci.

Ratna, prisilna gladovanja i dugotrajni satovi baleta učinili su da posjeduje karakteristicnu vitkost, koju nije izgubila ni u poznijim godinama. Previsoka za profesionalnu balerinu-zvijezdu, sudjeluje u brojnim glazbenim komedijama: “Kada je fotograf Antony Beauchamp zamolio da pozira pred njegovim objektivom u kulisama Cambridge Teheatrea, odbila je pod pretekstom da to sebi ne može dozvoliti”-objašnjava Luca Dotti. Ipak serija je objavljena u britanskom izdanju magazina “Vogue”. Galska spisateljica Colette ju je zapazila i odabrala da tumači njezinu “Gigi”. Uloga, mladoj balerini, otvara vrata Hollywooda.

Među izloženim fotografijama modnih fotografa Cecila Beatona, Terryja O’Neilla, Normana Parkinsona ili Irvinga Penna “Audrey Hepburn je nadahnula i nove generacije- raduje se Terence Pepper, kustos postavke- Njezin izgled, različit od tadašnjih oblih ljepotica se ističe kao moderan, čak prijevremeno feministički”.

audrey-hepburn-reads

Zahvaljujući “Rimskom odmoru” Audrey Hepburn je dobila “Oscara”, “Golden globe” i “Baftu”.Karijera započinje na fantastičan način. Glumica se već 1954. nameće Hubertu de Givenchyju, na snimanju čuvenog filma “Sabrina”. Pariški kreator se rado prisjeća njihovog dugog, profesionalno raskošnog prijateljstva: “Uviek je bila lijepa i elegantna u javnosti, ali je u osobnom životu odijevala traperice i majice!”audrey_hepburn_2

Umjetničin sin Luca je najbolje opisuje – “Plemenitost, jednostavnost, ljubaznost, modernitet, bili su omiljeni stil moje majke!”

Džana Mujadžić