24. izdanje pariškog Salona Čokolade – Smotra čokoladnih haljina

420

Ovogodišnji pariški Salon Čokolade posjetilo je 150 000 osoba iz cijelog svijeta. Održan u dvorani 4 izložbenog prostora, smještenog na poznatim Versajskim vratima, 15 gradskog okruga, zauzeo je 20 000 m². Publika je susrela 500 proizvođača i slastičara, među kojima 200 poznatih “šefova”!

Najprivlačnija atrakcija i događaj ove nesvakidašnje slatke manifestacije bila je smotra čokoladnih haljina, njih dvadeset, ostvarenih od strane nove garde kreatora čija su imena već poznata: Yann Couvreur i Richard Orlinski, Stéphane Bonnet i Angélique Godey, Pralus i Kuca Devernois ili Jeffrey Cagnes i Jean-Paul Benielli.

Veoma posjećena Knjižnica svaki je dan predstavljala oko 12 programa, a novi odjel za žene, pod nazivom “Elles”/One/ je obavještavao o načinima pravljenja čokolade i upotrijebljenim materijama.
Iskustva su iznijele producentice Hasnaa Ferreira, Ika Cohen, Marjorie Fourcade, Maya Kanaan i Mitusha Setuppe. Mnoštvo žena-šefova, organiziralo je masterclass, a publika je provodila vrijeme na animacijama za najmlađe. Nisu nedostajali ni pedagoški ateljei u kojima su se odavale čokoladne tajne, Djeca su izrađivala kolače, učila o pojmu okusa, plesala ili upražnjavala street-art! Organizirana su predavanja o “sirovoj” čokoladi, bean-to-bar, o sljublijvanju čokolade sa vinom. Kuća čokolade napravljena u prirodnoj veličini, oduševljavala je posjetitelje i uvijek bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Džana Mujadžić

 

Komentari