Kako prirodna ljepota otoka Paga može očarati i zarobiti srca posjetitelja, o tome nam svjedoči priča austrijskog bračnog para, dr. Ingeborg i Gerhard Gaedke. Posvetili su i objavili tri knjige o ljepoti ovog otoka pod naslovima Insel Pag, Steine, Strände &Sonne i Inseltagebuch te su do sada održane dvije promocije u konzulatu u Grazu.
Promocija njihove treće knjige Steine, Strände&Sonne koja na zanimljiv i iskren način promovira vrijednosti i ljepote otoka Paga, održana je krajem kolovoza u Prezentacijskom centru Vrtova Lunjskih maslina koji su predstavljali savršenu kulisu doživljaja.

dr.Ingeborg i Gerhard Gaedke

O značaju ovog događaja govori i mnogobrojna publika među kojom je bilo najviše stanovnika Luna i Jakišnice ponosnih na svoje njemačke sugrađane. Uz prigodni domjenak u njihovu čast gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo i direktorica TZ Grada Novalje Marina Šćiran Rizner, posebno su zahvalili ovim turističkim ambasadorima na dugogodišnjoj vjernosti, ljubavi i preporuci koju su svojim prisustvom utkali u predivan otok Pag i grad Novalju.

Najdraži periodi boravljenja na otoku su im predsezona i sezona, a prvi susret dogodio se 1990.godine, kada su nakon nekoliko godina od prvog posjeta kupili apartman u naselju Gajac. Međutim, inspirativni mir pronašli su manjem naselju Gager kraj Jakišnice u svojoj maloj kućici u koju dolaze i po nekoliko puta godišnje. Zanimljvo je kako njihov prvi susret sa otokom nije djelovao baš obećavajuće. Na preporuku prijatelja dolaze do paškog mosta  gdje sa čuđenjem promatraju surove kamene pejzaže, nakon čega “bježe” u  Nin, gdje su boravili nekoliko dana. No, s obzirom na prethodni dogovor sa iznajmljivačem i molbom da ipak dođu u posjet, put ih dovodi do naselja Gajca i sve češćih dolazaka.

dr.Ingeborg i Gerhard Gaedke

Autorica svih knjiga, po struci inženjerka biologije dr. Ingeborg, zanima se za prirodnu ljepotu i pejzaže, ugodnu klimu, čistoću mora i zraka te domaću i zdravo gastro ponudu, a suprug prof. Gerhard detalje ovjekovječuje fotografijom. Zanimljivo je

Pag pejzaz