Legende i teorije o dolasku Hrvata

17907
dolazak hrvata oton iveković

O današnjim granicama Hrvatske nema mnogo dvojbi, no pitanje dolaska naših predaka na ove prostore izazvalo je nekoliko različitih teorija. Tri najčešće spominjane donosi portal Posavski Vremeplov čiji tekst prenosimo.

Slavenska teorija
Prema toj teoriji Hrvati su jedno od slavenskih plemena, koje je na područje između Drave i Jadrana doselilo u 7. stoljeću iz tzv. Velike ili Bijele Hrvatske. Ta teorija temelji se na povijesnom zapisu bizantskoga cara Konstantina VII. Porfirogeneta. On u svome djelu ‘O upravljanju carstvom’ izrijekom tvrdi da su Hrvati na te prostore došli na poziv bizantskoga cara Heraklija kao njegovi saveznici u borbi protiv divljih Avara. Hrvati su, kao veoma moćno ratničko pleme, brzo počistili Avare s navedenoga područja i uspostavili svoju vlastitu državu. Ilirskim i keltskim plemenima, koja su zatekli na tom području, nametnuli su svoj jezik i upravu. Slavensku teoriju potkrjepljuje i poznata legenda o sestrama Tugi i Bugi. U njoj se govori kako su Hrvati izvorno Slaveni, koji su na današnje prostore došli u drugoj polovici 7. stoljeća, nakon što su se odvojili od svojih dotadašnjih saveznika Anta. Na tom pohodu su ih, prema spomenutoj legendi, predvodila petorica braće (plemića): Kluk, Lobel, Kosjenac, Muhlo i Hrvat i dvije sestre Tuga i Buga.

Iranska teorija
Hrvati su, prema iranskoj teoriji, podrijetlom iz Irana. Uz ovu teoriju su, to valja odmah reći, stali mnogi istaknuti svjetski povjesničari i jezikoslovci. U nas ju je posebice čvrsto zastupao učeni hrvatski isusovac o. Stjepan Kazimir Sakač (1867.-1973.). On ime Hrvat dovodi u izravnu svezu s imenom jednoga staroperzijskoga plemena, koje se zvalo „Harahvaiti”, a njihova zemlja „Harahvatia”. U vrijeme perzijskih vladara Kim II. i Darija I, postojala je istočna iranska provincija koja se zvala ‘Harahvatva i pleme koje je u njoj živ jelo pod imenom ‘Harahvaiti. Postoje također brojni i stari rukopisi iz 2. i 3. stoljeća prije Krista, koji spominju Hrvate u Iranu.

Gotska teorija
Zastupnici tzv. gotske teorije tvrde da su stari Hrvati podrijetlom od Istočnih Gota (Ostrogota), jednoga od najmoćnijih germanskih plemena. Tu teoriju u nas je prvi pokušao znanstveno dokazati hrvatski franjevac o. fra Kerubin Šegvić (1867.-1945.). Svoje zaključke temeljio je na raširenosti imena Hrvat na područjima gdje su živjela gotska plemena, na sličnim završecima brojnih gotskih i hrvatskih imena i naziva, te na neospornoj činjenici daje upravo gotsko-runsko pismo bilo podlogom našoj hrvatskoj glagoljici. Fra Kerubin je ovu svoju teoriju platio životom jer su ga komunisti, pod optužbom da svojom teorijom o neslavenskom podrijetlu Hrvata opasno ruši slavensko jedinstvo, 1945. osudili na smrt i strijeljali. Iako će se jezikoslovci i povjesničari još dugo baviti ovim pitanjem, već sada se može sa sigurnošću reći da su dokazi o slavenskom podrijetlu Hrvata zapravo najneuvjerljiviji.

Za portal Posavski Vremeplov priredio: Fra Mićo PINJUH

Komentari