Trend biciklizma odavno je zahvatio Europu, a na vrhu ljestvice zemlja u kojima kao sredstvo „zelenog transporta“ prednjači bicikl, nalazi se Danska sa gotovo 63 posto biciklom prevezenih ljudi dnevno. Snažan procvat biciklizma zabilježen je i u svijetu, a naročito u Kini, koja slovi za najvećeg svjetskog proizvođača i izvoznika električnih bicikala. Za ekspanziju trenda biciklizma u pojedinim zemljama zaslužni su i neki od mehanizama poticaja poput plaćanja za svaki prijeđen kilometar biciklom na putu za posao ili poreznih olakšica i subvencija za kupovinu bicikla.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Iako trend odlaska biciklom na posao još uvijek nije zaživio u svojoj punoj snazi na prostorima Hrvatske, ulažu se značajni napori za razvoj biciklističkih staza i promociju biciklizma kao zdravog i zelenog vida transporta i rekreacije.
Sa oko 220 km biciklističkih staza Zagreb spada u relativno bogat europski grad biciklističkim prometnicama, no mjesta za daljnji napredak još uvijek ima. Tako se predviđa da bi Zagreb u skoro vrijeme trebao svoju biciklističku infrastrukturu proširiti sa dodatnih 140 kilometara biciklističkih staza.

Procvat cikloturizma na Kvarneru
Unatoč činjenici da na Kvarneru postoji 19 obilježenih biciklističkih staza sa ukupnom dužinom od 1300 kilometara, građani se biciklom još uvijek služe uglavnom kao sredstvom rekreacije. Pored toga, biciklizam postaje sve popularniji i kao jedan od aspekata turističke ponude Kvarnera. Tako se veliki napori ulažu u izgradnju infrastrukture biciklističkih staza koje će gostima omogućiti posjet prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima kvarnerskog područja, uključujući često i ponudu gastronomskih delicija specifičnih za određeni kraj.

biciklisticka_transverzala_01

Sve veći broj agencija i hotela opremljen je biciklima za najam, uz hotele je moguće sve češće vidjeti parkinge za bicikle, a isti se sve češće odlučuju i za licencu „Adria Bike“ hotela.

Ponuda biciklističkog turizma sve češće je popraćena upotrebom suvremenih tehnologija. Tako je turistima planiranje njihove biciklističke rute olakšano mnogobrojnim online kartama, aplikacijama i brošurama gdje mogu pronaći sve potrebne pojedinosti vezane uz biciklistički turizam područja kojeg namjeravaju posjetiti.

Iako je cikloturizam na Kvarneru i Hrvatskoj tek u svojim povojima, u posljednjih nekoliko godina u svijetu postaje prepoznatljiv po sve većem broju biciklističkih manifestacija, a izgradnji identiteta Kvarnera kao destinacije cikloturizma pridonosi i sve popularniji program „Island Hopping“ koji posjetiteljima pruža jedinstveni spoj kombinacije plovidbe jedrenjacima i vožnje bicikla.