Kupujmo hrvatsko!

1879

Iva Stojković autorica je high-tech nakita od pleksiglasa, aluminija i čelika. Ogrlice, prstenje i broševi su snažni i odvažni, no djeluju profinjeno i ženstveno. Osim po materijalu, njezin je nakit poseban po odabiru boja i geometrijskim oblicima. Riječ je o nježno plavoj, nježno ružičastoj, narančastoj, crnoj boji. Dizajnerici je važno ne kopirati već slijediti vlastitu ideju te radeći zanimljiv nakit ponuditi i potpuni proizvod s ambalažom, etiketama i svim popratnim materijalom. Također joj je važno raditi kvalitetan i nosivi nakit koji će biti obrađen na takav način da ne smeta onome tko ga nosi.

Ako naiđete na naušnice, ogrlice, prstenjenje ili broševe s potpisom MM znati ćete da se radi o unikatnome nakitu Riječanke Marine Marinski. Izrađen od glinamola oslikanog akrilnim bojama, krase ga šareni dječji motivi za koje autorica inspiraciju pronalazi svuda oko sebe. Na nakitu ćemo tako vidjeti točkastotigraste mace, nježne pčelice, sloniće, ptičice, curice… Marina voli dječje i razigrano u svim aspektima života, i sama se osjeća kao dijete, pa je njezin rad odraz njezine osobnosti.

Djuvedj Djuvedjevich, pravim imenom Tomislav Zidar rastavljajući kućanske aparate, uzima im dijelove, igra se s njima kao s Lego kockicama i tako stvara vrlo zanimljiv i nosivi nakit s malim robotićima. Oni su u početku bili veliki i nespretni, no otkrivši epoksidnu smolu uspio je učvrsiti i najmanje skulpturice. Tako je nastalo prstenje, bedževi, ogrlice i narukvice; jednim imenom Jobotichi. Autor kaže da se od malena brinuo o zdravlju planeta pa je zato i odabrao smeće kao medij, a takvi odbačeni predmeti obično završavaju u podrumima, na tavanima ili buvljacima gdje ih on nalazi.

Riječani Doris Fatur i Stefano Katunar autori su meni jako dragih Micica broševa. U početku su oni bili jednostavne barokne forme pigmentirane crnim pigmentom. No, ponukani tržištem, autori na njih počinju aplicirati ilustracije s motivima Moglina, lebdećih satova, mačkica, dječaka, čudnovatih ribica, cvjetova… Njihova posljednja kolekcija za jesen/zimu 2010./2011. sastoji se od tri potpuno nove forme broša koje karakteriziraju determinirani elementi barokne dekoracije. Spojivši crnu boju sa zlatnim listićima, Micice su sada robusnije i monumentalnije te odišu snagom i ženstvenošću. Doris i Stefano izrađuju i okvire za slike, naušnice, narukvice i kopče za kosu, no broševi Micica koji nose brend, njihov su prvi i primarni proizvod.

Iza imena |’joo∂ls| što zapravo predstavlja izgovor engleske riječi jewels, odnosno nakit, krije se dizajnerica Lidija Janković. Riječ je o nakitu izrađenom od zlatne i srebrne plastike na koje često lijepi naljepnice u boji. Izrađuje se laserskom gravurom čija je izrada skuplja, no zato se postižu veoma precizni rezultati i finija gravura. Predmete poput pištolja, noža i naočala, motive oblaka, ruže, dijamanta, srca te dijelova ljudskog tijela, Lidija pretvara u nešto lijepo i poželjno što ćemo rado nositi. Zanimljivo je da su njezini bedževi “shirt friendly” jer se na majice i veste pričvršćuju uz pomoć snažnog magneta pa ne ostavljaju rupice.

Posljednji u nizu koji je zaokupio moju pažnju je brend Pixelmysmile koji nam nudi bedževe i ogrlice. Ovaj retro nakit s motivima iz crtanih filmova i raznim natpisima, obliluje bojama i jako je cool.

Sweetie Ines

Komentari